A ruzsai művelődési  és közösségi  házba belépve, ha nem vigyázunk, egyenesen egy hatalmas cápa szájába gyalogolunk.  Az aulában felállított, kartonpapírból készült ragadozó lett ugyanis a jelképe a tegnap véget ért kultúrtábornak, amely a tenger jegyében zajlott. Vörös Tibornétól, a Ruzsai Közösségi Színtér szakmai vezetőjétől megtudtuk,  óceánnal kapcsolatos foglalkozásokon, játékokon vehettek részt  a gyerekek. Papírból, agyagból, vagy akár gyöngyökből készíthettek a témához kapcsolódó tárgyakat, amelyeket a záró kiállítás után haza is vihettek.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a természet-és környezetvédelemre, szeretnénk, ha a gyerekek úgy nőnének fel, hogy tudják, hogyan óvhatják meg az életterünket, a vizeinket, vagy a talajt például. A tenger titokzatos, meseszerű, ismeretlen világa nagyon izgalmas számukra, így ezen a témakörön keresztül eljutott hozzájuk ez a  nagyon fontos üzenet. Ráadásul olyan módon tanulhattak, hogy közben szórakoztak is, jól érezték magukat itt. A szülők pedig megnyugodhattak, hogy a vakáció egy részét biztonságban és hasznosan töltötte gyermekük.

A 20 kis táborlakó drámafoglalkozásokon is részt vehetett a kézműveskedés mellett. Helyzetgyakorlatok és sok játék, végül pedig összeállt egy kis jelenet. Ebben Orbán József, a Ruzsai Színjátszó Kör vezetője segítette őket.

– Nagyon élvezték a gyerekek a drámaórákat, ahol fejlődik a kommunikációs készségük, a kreativitásuk. Tele voltak ötletekkel, ezeket igyekeztem kordában tartani. De nem csak a kicsiket érdekli a színház itt Ruzsán, van felnőtt csoport is, 8-10 fő, akik hetente járnak a foglakozásra.  Most az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával januárban felléphetünk a fővárosi nemzeti színházban. Bízom benne, hogy a táborban részt vett gyerekek közül lesz olyan, aki pár év múlva csatlakozik hozzánk.

A tábor egyik fő célkitűzése az volt, hogy a fiatalok megismerjék a művelődési házat és a közösségi színteret, úgy nőjenek fel, hogy az az életük részévé váljon, szeressék és érezzék sajátjuknak felnőttként is.