Harmincadik születésnapját ünnepelte a mórahalmi Bástya Nyugdíjas Klub az Aranyszöm Rendezvényházban. A meghitt, családias légkörben zajló eseményen Nógrádi Zoltán polgármester és Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a helyi, és a környékbeli településekről érkező klubok tagjait. A város első embere arról beszélt, hogy ő még annak a generációnak a tagja, aki élvezhette, láthatta, tapasztalhatta, mit jelent az előttük járó nemzedék ereje, aktivitása, szeretete és együttműködő karaktere.

– Az utánunk következő generációk már nem tapasztalták meg mindezt, a most felnövekvő gyerekek szintén nem találkozhatnak azzal az összetartó erővel, ragaszkodással, amivel az idősebbek élik közösségi és családi életüket. Szegényebbek lesznek. Azt kívánom, hogy az az erő, ami ezt a klubot jellemzi, tartson ki még sokáig, mert azoknak az embereknek, akik ezen értékek nélkül nőttek fel, szükségük lesz olyanokra, akik megmutatják nekik mindazt, amit Önök megalkottak.

Mihálffy Béla is saját életéből hozott példát köszöntőjében.

– Mi otthon fáskazánnal fűtünk. Négylányos apukaként az én dolgom meleget teremteni, így pontosan tudom, hogy egy jó tüzet mindig táplálni kell. Csak így lehet elérni, hogy fényt és meleget hozzon otthonunkba, életünkbe. Egy jó közösség olyan, mint az égő, meleg kályhatűz. Gondozni, ápolni kell, programokkal, közös élményekkel. Ily módon él a  klub, egymásnak célt, támaszt adnak tagjai. Az önök tüze 30 éve nem alszik ki, és én azt kívánom, hogy töretlenül maradjon is így. 

Kószó Mihályné Marika a Bástya klub elnöke, 2005. óta vezeti ezt a közösséget. Tavaly a Nemzeti Művelődési Intézet elismerésében részesült az idősekről való gondoskodásáért. Az eltelt évek alatt egy nagy családdá kovácsolódtak, most is gyakran találkoznak, beszélgetnek, kirándulnak.

– Amikor nyugdíjba megyünk, vannak, akik egyik napról a másikra egyedül maradnak. A család, a gyerekek gyakran távol élnek tőlük, van, akinek a párja már nem él. Ez a klub barátságokat ad, programokat, élményeket. Megyünk például a  rétesfesztiválra rétest sütni, a majálisokon bográcsozunk, megünneplünk, mindent, amit csak lehet, hogy együtt lehessünk. Baráti klubjaink is vannak más településekről,  velük is szívesen találkozunk. A csoport indulásakor 70-80-an voltunk, ma már 50 körüli a tagok száma. Egyre fogyunk ugyan, ahogy telik az idő, de azért lépnek be új nyugdíjasok is. Bízom benne, hogy a mostani létszám sokáig megmarad.

Miklósné Ibolya 15 éve tag, a párjával léptek be egykor, és bár nagyon sok elfoglaltsága van nyugdíjasként is, ha csak lehet, mindig ott van a klub összejövetelein. Azért is – mint fogalmazott-, mert ugyan ismerte már korábbról a többieket, de a Bástyában barátokra is lelt.

 – Van egy csoport, ahova tartozhatunk, akikkel beszélgethetünk. Nagyon szeretem közösen ünnepelni velük például a kenyérünnepet, a húsvétot vagy a karácsonyt. Idén sokat utaztunk, voltunk Lakiteleken, Gyulán, most a Parlamentbe készülünk, már nagyon várjuk.

 A köszöntők utáni színes műsorban Magyarné Rozi egy Garai Gábor verset és egy Schaffer Erzsébet idézetet mondott el, a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola fuvolatanárai, Nagy Veronika és Samodai Boglárka pedig minikoncertet adtak. A Mórahalmi Parasztkórus dalolt a jelenlévőknek, végül mindannyian együtt énekelték el a Nyugdíjas dalt. A kora estébe nyúló születésnapon vacsorával kínálták a vendégeket.

A rendezvényen a Móra-Net Televízió stábja forgatott, a rövid összefoglalót szeptember 20-án, kedden este nézhetik meg a Hírháttér magazinban, hosszabban pedig az Ünnepeink, rendezvényeink című műsorban számolunk be.