Az Üllési Folkműhely felvételt hirdet kezdő népzenei foglalkozására legalább 3. osztályos gyerekek számára. Szeptembertől várják sok szeretettel azokat a lelkes érdeklődőket, akik szeretnének játékos módon megismerkedni a magyar népdalokkal és népi hangszerekkel. A heti rendszerességű szakkör pontos időpontját a jelentkezőkkel később egyeztetjük.

A kamarapróbák jelenleg két csoportban zajlanak: péntekenként 15:00-tól 16:00-ig a kezdő csoport hegedül, amelyet fél óra szolfézs követ. Eközben a haladók 16:00-tól 17:30-ig gyakorlati, 17:30-tól 18:00-ig pedig elméleti képzést kapnak.

Jelentkezni és bővebb tájékoztatást kérni e-mailben az ullesi.folkmuhely@gmail.com címen lehet. Helyszín: Üllés, Alkotóház.

Az Üllési Folkműhely szellemi atyja Juhari László nyugalmazott iskolaigazgató 40 évvel ezelőtt tette le a régióban egyedülállónak mondható üllési népzeneképzés alapjait, amelynek köszönhetően több mint száz Üllési és környékbeli gyermek fogott eddig hangszert a kezébe. Az egykori tanulókból alakult meg az Üllési Folkműhely Egyesület, akik felnőtt korukig kitartottak a népzene művelése mellett, így helyi, országos és nemzetközi fesztiválokon képviselték és képviselik a mai napig szülőfalujukat. Az egyesület célja e szellemi örökség folytatása és támogatása olyan interaktív tanulási lehetőségek biztosításán keresztül, mint a heti kamarapróbák, havi mesterkurzusok és a nyári népzenetáborok.

Jelenleg 2 pályázatuk fut, amelyekben a gyermekek oktatására, valamint hangszerek beszerzésére és tanulást elősegítő eszközökre pályáztak. Sikeresen zártak 2 hétvégi mesterkurzust Üllésen, valamint július 15 és 19 között az I. Homokháti Népzenetábort Pusztaszeren, ahol a mezőségi zene volt terítéken. A kezdők ördöngősfüzesi a haladók pedig magyarszováti muzsikát tanulhattak a terület legkiválóbb képviselőitől: Virágvölgyi Mártától, Koncz Gergelytől, Fekete Antaltól és Havasréti Páltól. A napi 8 órás dallamtanulás mellett oktatóik saját gyűjtő-körútjaikon szerzett történeteikkel, archív felvételek és a népszokások ismertetésével igyekeztek közelebb hozni a tájegység sajátosságait és az ott élő emberek mentalitását a táborlakókhoz.  A tábort egy hajnalig tartó táncház zárta, ahol  a tábor alatt, megtanult dallamok is felcsendültek.