Ahogy azt korábban megírtuk, Mórahalom városát 1999 nyarán érte az első özönvíz szerű esőzés, amely komolyabb problémát okozott, hiszen a csapadékvíz-elvezető rendszer akkor még felkészületlen volt az ilyen szélsőséges időjárási körülményekre és annak kezelésére.

Mórahalom Városi Önkormányzat 2021-ben nyert félmilliárd forintot, hogy korszerű csapadékvíz-elvezető rendszert építsen ki és megelőzze a korábbi események bekövetkeztét.

A beruházás 100% támogatással bír az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a Magyar Állam is társfinanszírozója a projektnek.

A tervezéskor nemcsak az volt a fontos, hogy a lehető legjobban megvédjék a települést és környezetét, hanem az is, hogy a lehullott csapadékból minél többet megtarthasson a város, elősegítvén ezzel is az aszály elleni védekezést. – tudtuk meg az önkormányzat közleményéből.

A projekt keretében az alábbi öt beavatkozási terület műszaki tartalma valósul meg:

  • Rekonstrukciós munkálatok folynak a Kölcsey, Szövetkezeti, Kodály, Széchenyi, Egyenlőség, Remény utcákban, ahol szikkasztólyukas burkolattal ellátott, nyíltszelvényű csatorna épül átereszek, 2405 m hosszan.
  • „Bástya sori gyűjtőcsatorna II. ütemű fejlesztése” – 2848 m hosszan a Munkás, Arató, Dankó, Kapás és Nyár – eddig csapadékvíz-elvezető rendszer nélküli – utcák közműve épül meg.
  • A Kissori úti lakónegyedben építenek szikkasztólyukas burkolattal ellátott, nyíltszelvényű csatornát és átereszeket 1525 m hosszan. Az érintett utcák: Masa, Babarczi, Volford, Tanács utca és a Kissori út.
  • A Szegedi úton, az 5514 jelű útnak a temető és a Ruzsai út közötti szakaszán mindkét oldalon nyílt-, illetve zárt csapadékvíz-elvezető szakaszok kiépítése valósul meg, valamint egy szivattyús átemelő műtárgy épül.
  • Egy új záportározó épül, mely a Szegedi úti és István király úti gyűjtőcsatornát tehermentesíti, illetve a déli városrész csapadékvizének döntő többségét elszállító Belsőségi-csatornát is tehermentesítik ezzel. Épül továbbá egy földmedrű, nyíltszelvényű, 560 m hosszú új csatorna az egykori kisvasút nyomvonala mentén egészen a Madarásztó-Vereskereszt-főcsatornáig, melyhez átereszek és tiltóműtárgyak is tartoznak. A Belsőségi-csatornán a Fürtön sor irányában lévő két áteresz bővítése is megtörténik.

A munkálatok kivitelezésére két közbeszerzési eljárást írt ki Mórahalom önkormányzata. Az első eljárást a mórahalmi székhelyű Móra-Kő Betonelem-gyártó Start Szociális Szövetkezet nyerte, és már meg is kezdték a munkálatokat.

A második közbeszerzési eljárás felhívása, mely a Kissori úti lakónegyed csapadékvíz-elvezető rendszerének kiépítésére vonatkozik, a napokban jelenik meg.

A kivitelezéssel várhatóan 2023-ban végeznek majd.