Felavatták a még tavaly ültetett emlékerdőt Szeged mellett

987

A 2021 évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére, emlékerdőt avattak a DALERD Zrt. Szegedi Erdészetében. Az egy hektáros területen tavaly egy lomb elegyes kőrises erdőtársulást hoztak létre az erdészek.

A felavatott emlékerdő szimbolizálja az erdészet, a természet- és környezetvédelem, valamint a vadászat összefonódását. Az erdőtelepítésnek különösen nagy jelentősége van az ország ezen kevéssé erdősült, jellemzően mezőgazdasági kultúrával borított táján, egyszerre ad életteret, pihenési lehetőséget az ember és a vadak számára.

A több mint 8000 csemetéből álló, 2019 őszén ültetett egy hektáros erdő üde színfoltja lesz az M43-as autópályáról Szegedre vezető útnak. A fő fafajként ültetett magyar kőris mellett, kocsányos tölgy, mezei szil, mezei és korai juhar és vadkörte alkotják az emlékerdőt. A most felavatott erdő szomszédságában ez év őszén, az Agrárminisztérium kezdeményezésére Csongrád – Csanád megyében született minden gyermek tiszteletére 10 fát ültetnek, létrehozva így az újszülöttek erdejét.

Felavatták a még tavaly ültetett emlékerdőt Szeged mellett. Fotók: Karnok Csaba 

Az ünnepségen beszédet mondott Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója, Gémes László, a Csongrád–Csanád megyei közgyűlés elnöke, és Spiegel Endre, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Felavatták a még tavaly ültetett emlékerdőt Szeged mellett. Fotók: Karnok Csaba

Gémes László lapunknak kiemelte: – Figyelem felhívásra is kiváló alkalom az erdőavatás. Rádöbbenti az embereket az erdők, mint ökoszisztémák alapvető fontosságára. Ezért is indított a megyei önkormányzat egy fásítási programot a települések önkormányzatai részére.

Az avatás után a résztvevők egy emlékfa ültetésével zárták a rendezvényt.

A DALERD Zrt. a tavaly 13 hektárt, 1993-as alapítása óta 1134 hektár új erdőt telepített. A faültetési program idén is folytatódik, várhatóan 32 hektárnyi erdő telepítésével.

Forrás: delmagyar.hu