A hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt június második felétől erős forgalom várható a Csongrád-Csanád megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője csütörtökön Röszkén, a rendőrség a NAV és a kormányhivatal közös sajtótájékoztatóján.

Baukó Levente azt tanácsolja a nyaralni vágyó magyaroknak, hogy hétköznapra tervezzék a határátlépést a tumultus elkerülése miatt.

Baukó Levente elmondta, a korábbi években a pandémia miatt az utasforgalom drasztikusan visszaesett, most azonban a járvány előttinél is nagyobb forgalomra számítanak a határátkelőkön. A magyar utazóknak azt tanácsolja, hogy ha tudják, hétköznapra időzítsék az utazásukat és vegyék igénybe a kisebb határátkelőket. Többek között ilyen az ásotthalmi közúti átkelőt is, amely júliusban és augusztusban 7-től 22 óráig működik. – tudatta az ezredes.

Némedi-Varga Éva többek között arról tájékoztatott, hogy kedvenceinknek – kutya, macska, vadászgörény – unión belüli szállításához állatútlevelet kell kiváltani.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, az utasforgalomban leggyakrabban a megengedettnél több jövedéki termék behozatala jelent problémát.

Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak be – tudatta a sajtóreferens.

A házi kedvencek – kutya, macska, vadászgörény – unión belüli szállításához állatútlevelet kell kiváltani, az állatnak pedig rendelkeznie kell az azonosításához szükséges csippel. Az unión kívülre utazóknak pedig a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük – közölte a sajtóreferens.

Borcsik Zoltán elmondta, hogy tilos harmadik országból a növényvédő szerek magánimportja.

Borcsik Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője közölte, 2019 végétől tilos utasforgalomban az unió területére harmadik országból növényt vagy növényi terméket behozni. Az előírás alól az Agrárminisztérium részleges felmentést adott, így öt kilogrammig – vagy egy darabig – behozható saját fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség. Hozzátette: szintén tilos harmadik országból a növényvédő szerek magánimportja.

Forrás: MTI