Kérdések és válaszok – Emberek a szavak mögött

Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere

A Móra-Net Tv új kezdeményezése egy körkérdés, mellyel közismert térségbeli személyeket szeretnénk kicsit közelebbről bemutatni. E néhány kérdés rövid megválaszolásával nem csak az olvasók tudhatnak meg érdekességeket és ismerhetik meg egy másik oldaláról a polgármestert vagy az igazgatót. Célunk mindezzel az is, hogy játékos formában arra késztessük a kitöltőt, hogy álljon meg néhány percre a hétköznapok monoton teendői közepette, és kerüljön közelebb önmagához.

1. Mikor írt (kézzel) utoljára képeslapot és kinek?

Több mint tíz éve egy települési rendezvény fő támogatóinak küldtem Karácsonyi üdvözlőlapot, melyeket kézzel írtam.

2. Mit venne 3000Ft-ból egy vasárnapi ebédhez?

Szerintem csak zöldségfélékre és süteményre futná a keret, szerencsére a többi hozzávaló van itthon. A „klasszikus” vasárnapi menü: csirkeaprólék leves, zöldségágyon sült hús tepsiben, burgonya püré, befőtt, sütemény.

3. Három kívánság az aranyhaltól.

Jó egészség, családi béke, anyagi biztonság.

4. Mit vett el Öntől és mit adott a koronavírus?

Az egyébként is fogyóban lévő bizalmamat a mindannyiunkat körülvevő világgal szemben tovább csökkentette, de megerősített abban, amit eddig is vallottam, hogy jobban kell örülni annak, amink van.

5. Egy dal, amit szeret, vagy néha eszébe jut.

A hallgatott dal mindig hangulatfüggő, szeretek mulatni. Alapvetően vidám természetű ember vagyok, mégis nagyon szeretem a melankólikus dalokat. Agárdi Gábor előadásában mindig szívesen hallgatom a „Nem vagyok én már az, aki voltam” sanzont.

6. Mit veszített el mostanában?

Talán szerencsés vagyok, mert ebben a zavaros világban mostanában nem értek olyan veszteségek, melyek közül ki lehetne emelni bármit is.

7. Mire a legbüszkébb?

A családomra, értendő ez szűkebb és tágabb értelemben is.

8. Ha a világon bárkit meghívhatna ebédre, ki lenne az?

Mivel nagyon szeretek főzni és ez engem feltölt, bárkit szívesen látnék az asztalomnál. Nem készítenék könnyű ételt, ezért a vendégem inkább férfi lenne, akivel egy kancsó jó bor kíséretében erősítenénk a barátságunkat.

9. Az életében elért melyik eredményére a legbüszkébb?

Büszke vagyok arra, hogy olyan szakmát szereztem fiatalon, melynek köszönhetően biztonságban tudhatom a körülöttem levőket. Büszke vagyok arra, hogy megfertőzött a föld szeretete és tudom becsülni azokat, akiknek a föld a megélhetést jelenti. Büszke vagyok arra, hogy településvezető lehetek. A mostani munkám sikerek és kudarcok keveréke, szeretném hinni, hogy több a siker, mint a kudarc. Büszke vagyok mindenre, ami maradandó és közöm van hozzá.

10. Melyik a legrosszabb szokása?

Önsorsrombolás. Kissé furcsa megfogalmazás, de igaz. Olyan dolgokat is megteszek, amelyekről tudom, hogy ártanak nekem, mégis megteszem.

11. Melyik volt élete legboldogabb napja?

Nem könnyű egy ilyen napot kiválasztani, inkább úgy fogalmaznék: boldog és emlékezetes. A kisebbik lányom születése apás szülés volt, a köldökzsinórt elvágni és az újszülöttet kézbe venni, soha nem felejthető.

12. Bakancslista első sora?

Borospincét fogok építeni, nem feltétlenül a bor miatt, sokkal inkább azon barátaim miatt, akikkel együtt lehetek majd benne.