Megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma, és a hivatalos statisztikák szerint nagyobb lendülettel fertőz most, mint elsőre. Tekintettel az országos járványügyi tendenciákra, ismételten fel kell lépni közösségünk védelmében.

A környező települések közül Domaszéken, Mórahalmon és Zákányszéken elkezdődött a megelőző intézkedések bevezetése.

Domaszéken a következő döntéseket, illetve szigorításokat vezetik be azokban a pontokban, amelyekben a nyári hónapok során lazult a fegyelem:

  • a közterek, közterületek emelt intenzitású fertőtlenítése szeptember hónapban is folytatódik
  • kérik, hogy az önkormányzati ügyintézés során mindenki szabályosan viseljen védőmaszkot, természetesen a hivatali munkatársak is ugyanígy tesznek
  • két fő rendezvényszínterünk létszámkorlátja szeptember 7-től szigorodik: a Sportcsarnokban 80, a Sárkányhegyi Közösségi Házban 30 fő tartózkodhat egyszerre
  • a szociális ellátórendszerben dolgozók számára újabb maszk és kesztyű utánpótlást biztosítanak
  • a védekezéshez szükséges eszközök és anyagok beszerzését megkezdték.

Domaszéken jelen pillanatban két aktív esetről tudnak, akik fertőzöttek. A polgármester személyesen felvette velük a kapcsolatot. Izoláltan lábadoznak és nincs arra mutató jel, hogy helyben bárki is elkapta volna tőlük a betegséget.

A domaszéki játszótér fertőtlenítése.

Zákányszéken eddig nem volt korona-vírusos személy, ezért az oktatási-nevelési intézmények és a szociális ellátórendszer vezetőivel, a háziorvosokkal tanácskozva a kötelező szabályozás mellett három mindenféleképpen betartandó szabályt fogalmazott meg az önkormányzat:

  • Mindenki viseljen maszkot, aki közösségbe megy!
  • Rendszeresen és alaposan mossanak kezet!
  • Tartsák egymástól a másfél méteres távolságot!

Az önkormányzat a jövőben is mindent el fog követni a zákányszékiek védelmében, intézményeiket ellátják megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel.

Háziorvosaik szakmailag felkészültek és egészségügyi csapatuk elkötelezett feladatuk maradéktalan ellátásával kapcsolatban.

Szociális ellátórendszerük felkészült arra, hogy újra segíteni tudjanak a leginkább veszélyeztetett korcsoportnak, el tudnak jutni valamennyi háztartásba.

Intézményeik elkészítették az EMMI 2020. augusztus 17-én kiadott Intézkedési terv alapján a 2020/2021. tanévre vonatkozó a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendet.

Mórahalmon 2020. szeptember 8-tól a fokozódó járványügyi helyzetre tekintettel ismét központi ügyfélfogadást vezetnek be a Polgármesteri Hivatalban az alábbi rend szerint:

hétfő: 13:00-17:00

kedd: 8:00-12:00

szerda: 13:00-17:00

csütörtök: 8:00-12:00

péntek: 8:00-12:00

A fenti időpontokban kizárólag a főbejáratnál kialakított ügyfélfogadó pultnál van lehetőségük személyes ügyintézésre.