Elindult az idei spárgaszezon Öttömösön

1966

Március 27-én Öttömös és Ruzsa határában sajtónyilvánosság előtt szedték fel az év első spárgatermését a Spárga-Kert Kft. telephelyén. Ezzel hivatalosan is elindult a szezon, mely a gazdák mellett a Csongrád Megyei Önkormányzat számára is kiemelt esemény.

A spárga Öttömösön nagy hagyománnyal bír, már az 1930-as években is foglalkoztak termesztésével. A növény azóta a község legfontosabb mezőgazdasági terménye, emellett termesztése a lakosság nagy részének a megélhetést nyújtja.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a spárgaföld mellett megjelent sajtóképviselőknek elmondta: fontos a spárga méltó helyre való visszakerülése a hazai fogyasztói rendszerekben. A megyei közgyűlés szeretné a jövőben is segíteni a termelők értékesítési lehetőségeit. A község polgármestere, Dr. Dobó István kiemelte, hogy az önkormányzat többek között azzal igyekszik támogatni a termelést, hogy a terményt népszerűsíti a Spárgafesztivállal, amelyet idén június 8-án tartanak Öttömösön.

A spárga az egyetlen olyan növény, amelynek a termelésben a betakarítással kezdődik a szezon – mondta Seller Attila és Molnár József, a Spárga-Kert Kft. két ügyvezetője. A gazdák már 25 éve foglalkoznak együtt spárgatermesztéssel sok más öttömösi termelőhöz hasonlóan. Seller Attila elmondta, hogy a  helyi termelők között nincs rivalizálás, sőt, segítik egymás munkáját. Jelenleg 20 hektárnyi földterületen termesztik a spárgát, nyolc állandó dolgozó segítségével, de a főszezonban közel száz alkalmazottat is foglalkoztatnak. Kiemelték, hogy a jövőben fontos fejlesztési irány a csomagolási, a hűtési és a feldolgozási lánc felgyorsítása, így a spárga frissességének hosszan tartó megőrzése.

A nyilatkozatok után az idei év első spárgatermésének felszedésével nyitották meg a szezont, melyben saját kezűleg részt vett Kakas Béla és Dobó István is.