Forrás: delmagyar.hu Borítófotó: Dóczi Anikó

Három Csongrád megyei fotós képei a sajtófotó-kiállításon!

Csongrád megyéből három fotós, köztük lapunk munkatársa, Török János fotóit is kiállítják a hétfőn nyílt 35. Magyar Sajtófotó Kiállításon a budapesti Capa Központban. Kollégánk mellett Máté Bence és egykori gyakornokunk, Szekeres Máté fotóit is bemutatják.

Szlukovényi Tamás fotóriporter, a pályázat zsűrielnöke a megnyitón köszöntőjében hangsúlyozta: oly korban élünk, amikor a zsebekben lapuló okostelefonokkal mindenki fotósnak érzi magát; ilyen szituációban el kell ismerni, hogy a hivatásos fotóriporterek Noé bárkái egy vizuális vízözönben. A sajtófotó-pályázatra 234 fotográfus összesen 6259 képpel nevezett. A több mint 360 fotót bemutató válogatás két hónapon át, május 28-áig tekinthető meg a Nagymező utcai Capa Központban, ahol a domaszéki Szekeres Máté André Kertész Nagydíjat vehetett át. Fotósorozata egy anya és lánya közös küzdelmét mutatja be az életért.

A 22 éves domaszéki fotós így vall a díj kapcsán:

“Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ilyen fiatalon megkaptam az André Kertész Nagydíjat. Egyszerűen még a döbbenet, és a feldolgozás között vagyok, hogy igenis az én sorozatom nyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat egyik legnevesebb díját, és a szakma hazai seregszemléjén egy igen nagy elismerést tudtam szerezni.
Először a diplomamunkám miatt kezdtem el a transzplantáltak világával foglalkozni. Amikor pedig egyre jobban közelebb kerültem a témához, és beszélgettem a műtéteket végző orvosokkal, rájöttem, hogy igen is ennek a témának sajtónyilvánosság is kell, hogy járjon. Ezek után kerültem a Magyar Szervátültetettek Szövetségéhez, ahol tudok ezzel foglalkozni. Mindig jól érzem magam, amikor transzplantáltakat fotózok. Azt szeretem a legjobban benne, hogy megismerhetek sok-sok érdekes embert. Fotóriporterként a „kívül maradás” a legnehezebb dolog, de a téma szerintem megköveteli azt, hogy az embereket igazán megismerjük, és együtt érezzünk velük a legnehezebb pillanatokban is.
A >>Vesebeteg<< című sorozatom kezdetén, Hajdú D. András adott egy nagy löketet, hogy igenis, menjek és csináljam, ha akadályhoz érek, oldjam meg, vagy kezdjem az egészet elölről, ne ragadjak le egy nehézségnél. Elsőre az egész tervem kudarcba fulladt, de nem adtam fel, és többször nekifutottam, amíg megtaláltam a megfelelő alanyt. A sorozat véglegesítésében pedig Révész Tamástól kaptam segítséget, megnyugtatott, hogy nem feltétlen kell túlbonyolítanom a sorozatom, mert az egyszerűség néha több mindent megmutat.”

GALÉRIA: A “Vesebeteg” c., André Kertész Nagydíjas sorozat (Szekeres Máté)

Természet és tudomány kategóriában Máté Bence Fordul a kocka című képe második, Ragadozók egymás közt című fotója pedig harmadik díjat nyert. Török János felvételeit társadalomábrázolás kategóriában a legjobb öt közé válogatta a zsűri. A sándorfalvi fotóriporter öt éve fotóz, tavaly május óta dolgozik a Délmagyarországnál. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. Az Angol Királyi Fotóstársaság (The Royal Photographic Society of Great Britain) felhívására beküldött portréja, amely egy idős sándorfalvi bácsiról készült, megjelent a rangos The Guardian című napilapban is.