Fogathajtó versenyt és felvonulást is rendeztek a Sándorfalvi Hagyományok Napján. A hagyományőrző rendezvénnyel az volt a szervezők célja, hogy a város megalakulásának 140. évfordulóján ne feledkezzenek el múltjukról sem.

Száznegyvenedik születésnapját ünnepli az idén Sándorfalva, ezért több rendezvénnyel elevenítik fel a múltat. A régen betyárnapként futott eseményt most vasárnap Hagyományok Napja néven élesztették újjá.

– Az volt a célunk, hogy bemutatkozzanak azok a civil egyesületek, akik részét képezik a település életének. Így a több mint 60 éve alakult Budai Sándor Citerazenekar is fellépett, valamint a néptáncosok is. Helyi értékeinket is be szerettünk volna mutatni, például a gasztronómiát is – mondta Gajdosné Pataki Zsuzsanna, a város polgármestere. A téren bárányt sütöttek nyárson, 12 csapat pedig benevezett a birkafőző versenyre. Bár a helyi értéktárban a marhapörkölt szerepel, a lovasok étele a birka, ezért szerveztek birkapörköltfőző versenyt. Ugyanis a napot szabadidős fogathajtó verseny kísérte.


Cselovszki Richárd, az Orion Lovassport Egyesület vezetője elmondta, ők díjugratással és gyermek ügyességi versenyekkel foglalkoznak, ám igény mutatkozott a fogathajtás iránt. A versenyt követően délután fogatos felvonulást szerveztek, nagyjából 40 fogat közreműködésével. Emellett egész nap kulturális programok várták az érdeklődőket.

– Kiss Matyi bácsiról is megemlékeztünk, akinek különleges táncfigurasorát máig emlegetjük, a Suhancok is beleépítették ezt fellépésükbe. Egyik tagjuk Fülöp Ádám, a Szegedi Nemzeti Színház táncosa, ő viszi tovább Kiss Mátyás hagyatékát, ő tanít néptáncot gyerekeknek – magyarázta a Suhancok fellépése alatt Feketéné Bárkányi Ilona, a Sándorfalvi Kulturális Központ vezetője.

A Sándorfalvi Hagyományok napja előestéjén egy új programmal rukkoltak elő, szabadtéri mozizásra várták az érdeklődőket. Stílusosan a vasárnapi lovasverseny jegyében a Kincsem című filmet vetítették, egy több mint 9 méter széles és 7 méter magas vászonra. A kényelmesebbek és a korán érkezők padon ülve, míg a romantikusabbak a saját pokrócukon fekve élvezhették a filmnézést a csillagok alatt. Sőt itt mutatták be először az évfordulóra készített másfél perces Sándorfalva image filmet, ami igen nagy sikert aratott.

Forrás: delmagyar.hu