Bálint Ágnes mesefigurái a mórahalmi könyvtárban

405

Futrinka utca, Mazsola és Tádé,  a Szeleburdi család, Frakk, a macskák réme, Kukori és Kotkoda…sorolhatnánk kedvenc meséinket napestig. Bálint Ágnes a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, számtalan, többek között a fent említett történetek írója volt, amelyeken egy teljes nemzedék nőtt fel. A mórahalmi Tóth Menyhért könyvtárban az általa megálmodott mesefigurákból, könyvekből, játékokból nyílt kiállítás, a Móra Kiadónak köszönhetően. Berta Gyuláné, a könyvtár igazgatója mutatta be nekünk a tárlatot.

– Nagyon örülünk a kiadó megkeresésének, hiszen igazán szép és gazdag az anyag. Első sorban a Futrinka utca és a Frakk szereplőit láthatják nálunk a gyerekek, de van egy házikó is, az Iskola a faliszekrényben című regény illusztrációjaként. Ezen kívül a Szeleburdi családhoz kapcsolódó játékok, egyéb diafilmek is színesítik a tárlatot. Valamint van egy tabló, amely Bálint Ágnes televíziónál végzett szerkesztői és dramaturgi munkáját mutatja be. A kiállítás anyagához  a könyvtárunk is hozzátette a témához kapcsolódó saját bábjait, játékait. Próbáljuk a mai gyerekek igényeihez igazodva interaktívvá tenni a bemutatót, ehhez megállóhelyeket készítettünk, ahol a látogatók különböző feladatokat oldhatnak meg.

Bálint Ágnes úgy nyilatkozott az életéről:„Csodaszép életem volt. Meseszép.” Ez az életigenlés, ez a pozitív életszemlélet köszön vissza a meséiben és egész életművén, valamint a mórahalmi könyvtár kiállításán is. A tárlat március 14-ig nyitvatartási időben látogatható.