A szegedi fideszes országgyűlési képviselő javaslatára vonták vissza az alföldiek számára nagy nehézséget okozó, akár több százezer forintba is kerülő kútengedélyeztetési eljárást. Az eddig befizetett pénzösszegek visszajárnak. Forrás: szegedma.hu

Nem kell engedély a háztartási kutakra – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a heti Kormányinfón (a videón a 23. perc végétől). Emlékezetes, hogy komoly felháborodást okozott az a tavalyi kormányrendelet, amely szerint fennmaradási engedélyért szükséges folyamodni a több évtizede használt háztartási kutak esetében. A legnagyobb problémát a műszaki szakvélemény elkészítésének ára jelentette, de egy kút megszüntetése is tetemes költséggel járt volna. A Szegedet és a Homokhátságot képviselő B. Nagy László (Fidesz-KDNP) honatya tájékoztatta a problémáról Orbán Viktor miniszterelnököt, így végül megoldást talált a kormány a vidékiek problémájára.

„Egy 2016. májusi kormányrendeletet vontak most vissza, amely az Európai Unió által a tagállamok részére ajánlott vízvédelmi direktívák alapján készült” – mondta el B. Nagy László a SZEGEDma hírportálnak. A Belügyminisztérium az önkormányzatok jegyzőit hatalmazta fel a végrehajtásra. 2017 elején derült ki, hogy mindez hatalmas terhet ró a vidékiekre, a falvakban, a tanyákon élőkre. „A kutak műszaki terveztetése, lajstromba vétele, engedélyeztetése 100-400 ezer forint közötti összegbe kerülhetett volna. Pánikhangulat alakult ki, mert országosan legalább százezer ilyen kút van” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Rámutatott, a Homokhátságon sokáig ezek a harminc-negyven éve fúrt kutak a vezetékes ivóvizet helyettesítették, azaz gyakorlatilag az életben maradás feltételeinek számítottak. Jelentős szerepet játszottak a kertészkedésben is, ezzel javítva hazánk zöldség- és gyümölcsellátását.

bnagy004kf

„A választóim visszajelzései alapján arra jutottam, hogy a kialakult helyzet tarthatatlan” – magyarázta. Január végén találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, s előadta, lépni kell, mert a döntés logikátlan és szembemegy a magyar vidék hagyományaival. Később újból lehetősége nyílt egy hosszabb beszélgetésre a kormányfővel, amikor megegyeztek arról, hogy valóban módosítás szükséges.

„A miniszterelnök úr szerint békén kell hagyni az embereket, a magyarok nem járhatnak rosszul, azaz a korábbi állapotok helyreállítását tartotta a legmegfelelőbb lépésnek. Ennek eredménye lett a kormányülés határozata, amely hatályon kívül helyezte a korábbi rendeletet” – tájékoztatta a SZEGEDma hírportált B. Nagy László. A képviselő megjegyezte, a lehető legjobb döntés született. Az eredmény annak is köszönhető, hogy ha a nemzeti érdek úgy kívánja, akkor eltérhetnek ettől az uniós irányelvtől. Azt pedig senki sem akarhatta, hogy a következő lépés a víz megadóztatása legyen, ahogy az EU ajánlaná…

A politikus megköszönte képviselőtársai támogatását, akik nélkül nem sikerülhetett volna a rendelet visszavonása. Azoknak sem kell aggódniuk szerinte, akik már kifizették a műszaki szakvéleményt, az engedélyeztetés összegét. Kérdésünkre kifejtette, a vonatkozó rendelet miatt kialakult költségeket teljes mértékben visszafizeti az állam, azaz senkit nem érhet kár.