Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében ismét elindult „AZ ÉV PRAXISA A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN” pályázat a felnőtt és gyermek háziorvosok munkájának elismerésére. Az orvosokat betegeik ajánlhatják.
A kiírók szeretnék, ha a médiában nemcsak az lenne a hír, hogy a betegeiket elhanyagoló orvosok és nővérek a magyar egészségügy szereplői, hanem az is, hogy a hivatásuknak élő háziorvosok és nővérek vannak többen. Az ő megbecsülésüket, presztízsüket óhajtja erősíteni a pályázat, így idén is az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű háziorvos-beteg kapcsolatokra és az orvosok kitartó, szolgálatkész munkájára szeretnék irányítani a szélesebb nyilvánosság figyelmét, határon innen és határon túl.
Tavaly a legtöbb szép és megható történet a hálás betegektől érkezett. Akadt családorvos, aki utolsó percben is ott ült rákos betege mellett és fogta a kezét, olyan is, aki a kórházban is felkeresi betegét, másikuknak betegei életműdíjat javasoltak, és olyan is, akinek szellemi fogyatékos gyerekek nevelői köszönték meg, hogy meleg szívvel bánik velük. A hazai nyertes Dr. Ávéd János volt Mindszentről, a határon túli Dr. Kovács Rozália Madéfalváról, Erdélyből.
A beérkezett pályázatokat értékelő zsűri elnöke: Dr. Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, társelnöke Dr. Szentes Tamás Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár. Tagjai: Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke, Tóth Róbert, az Egis kereskedelmi igazgatója, Dr. Horváth Ildikó, Dr. Farsang Csaba, Dr. Kásler Miklós és Dr. Rurik Imre professzorok, valamint Debreceni Mihály, az MTVA felelős szerkesztője. A tavalyi pályázók között volt olyan a TOP 20-ban, akit polgármester, illetve idősotthon, iskola, vagy éppen a település plébánosa, lelkésze, nyugdíjas klub, vagy könyvtár javasolt.
Ajánlásaikat 2018. május 10-ig itt várják: www.evpraxisa.hu