Több mint 20 milliárd forintos beruházást jelentett be július 28-án reggel a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon Nagy István agrárminiszter, Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere és Lekeny Márk, a Hansa-Kontakt Invest Kft. ügyvezető igazgatója. 4,4 milliárd forintból 1500 hektáron fejlesztik az öntözést; környezetbarát módon nem rétegvizet, hanem a Tisza fölös vizét használják majd. Mórahalmon több mint 6 milliárd forintból válogató- és csomagoló árukezelő központ épül; Kiskundorozsmán, a nagybani piac helyén pedig ipari hűtőházat alakítanak ki 12 milliárd forintból.

Az eseményen Nógrádi Zoltán elmondta, hogy a Homokhátság a zöldség- és gyümölcstermesztésnek az egyik legjobban működő termőtája hazánkban. Mórahalom polgármestere kiemelte: hogy a terület ne változzon sivataggá, ahhoz vízre van szükségük, méghozzá a Tisza vizére. Ezzel kapcsolatban évek óta folynak már a tervezési és kivitelezési munkálatok, jelenleg már Domaszék területéig tudják eljuttatni az öntözésre szánt folyóvizet.

Nagy István agrárminiszter a homokháti polgármester kéréseire és problémafelvetésére reagálva több bejelentést is tett az eseményen. Elmondta, hogy az agrárminisztériumnak az a legfontosabb feladata, hogy a termőhelytől az asztalig nyomon kövesse az előállított élelmiszereket. Az áruhoz szükséges a termelés és a termeléshez pedig a termelési feltételek biztosítása a legfontosabb. Ezek a feltételek évről-évre, hónapról-hónapra változnak,  a mezőgazdasági termelés rendkívül ki van téve az időjárás változásának.

Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztató után személyesen találkozott a termelőkkel.

A Dél-Alföld mezőgazdasági és élelmiszeripari hagyományai, a hungarikumok mind arra ösztönzik a kormányt, hogy felkarolják a Homokhátsági agráripar kezdeményezéseit, amelyek a leghatékonyabb termelés irányába mutatnak – mondta Nagy István.

Az agrárminiszter továbbá elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság, a hazai zöldség- és gyümölcstermesztő gazdaságok versenyképességét csak úgy lehet növelni a külföldi versenytársakkal szemben, ha  a megtermelt áru piacra jutásához korszerű technikai hátteret is biztosítanak. 

Egy vidékfejlesztési programon keresztül mintegy 30 milliárd forint keretösszegű pályázatot indítanak a kertészetek korszerűsítésének fejlesztésére és támogatására. A termelők így a kor követelményeinek megfelelő hűtő és tároló kapacitásokat, üvegházakat hozhatnak létre és energiahatékonysági beruházásokat tudnak létrehozni.

Két nagy projekt elindulásáról esett még szó, mely Mórahalmot kiemelten érinti. Mindkét, munkahelyteremtő mintaprojekt a globális kihívásokon túl, a Homokhátság szárazodó klímájával is szembenéz, azaz mérsékli az éghajlatváltozás, a gyakorta, aszályos időjárás kedvezőtlen hatásait és így a termékingadozást is.  A jövőben megvalósuló projekt első nagy fejlesztési területe az öntözésfejlesztés. Egy szövetkezet létrehozása biztos hátteret teremt az 1500 hektár öntözéséhez szükséges technológia telepítéséhez és a kapcsolódó beruházásokhoz, amelyek költsége megközelíti a 4,4 milliárd forintot.

A fejlesztés legfontosabb elemei tartalmazzák a vízkiviteli helyek kialakítását a Tiszán, a csatornákon a műtárgyak beépítését, a Madarásztó teljes rekonstrukcióját, informatikai rendszer kiépítését és a karbantartó gépek beszerzését.

Több és jobb minőségű termék áramlik így a Homokhátságból a magyar gazdaság vérkeringésébe és ezáltal erősödik a térség gazdasága. Csökken, illetve megszűnik a talajvizek, rétegvizek öntözési célú felhasználása.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Kiskundorozsmán, a nagybani piac helyén 12 milliárd forintból egy tízezer négyzetméter alapterületű hűtőház épül a legkorszerűbb, a gyümölcsök és zöldségek tárolási idejét jelentősen megnövelő ultra alacsony oxigén szintet biztosító technológiával. Az ipari méretű hűtőház egész évben el tudja látni, a hazai tulajdonú hipermarketeket, a bolthálózatokat, a közétkeztetést. Mórahalmon pedig több mint 6 milliárd forintból épülhet fel egy válogató-csomagoló-árukezelő központ.