Átadták az Ásotthalom-Szabadka közötti kerékpárutat

2355

Megépült az a kerékpárút, amely az ásotthalmi-királyhalmi határátkelőhelyen áthaladva köti össze az 55-ös számú főút mellett elhaladó kerékpár-hálózatot a Vajdasággal. A szerb-magyar határon átnyúló program keretében megvalósult beruházást szeptember 30-án a reggeli órákban adták át a kerékpáros formalom részére.

Az ásotthalmiak egy évek óta tartó projekt végéhez értek. Évekkel ezelőtt jött az első gondolat, amikor a szabadkaiakkal és a tompaiakkal arról beszéltek, hogy egy kerékpárúttal szeretnék átszelni a trianoni határt és összekötni Ásotthalmot Szabadkával, illetve aztán Szabadkáról Tompa felé haladva csatlakoznának egy olyan kerékút-hálózathoz, amely több mint 100 km-es.

Ennek az elképzelésnek értek a végére azzal a kerékpárút fejlesztéssel, amelynek nagyobb része Ásotthalom közigazgatási területére esik és egészen Szabadkáig kiépült jelen projekt keretében. Itt 7 km hosszúságú kerékpárutat építettek, amely egy úgynevezett IPA pályázatból valósult meg. Jelenleg Ásotthalom központjából kerékpárúton el lehet jutni Bajáig, Szegedre vagy akár Szabadkára is.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere elmondta, hogy a településen élők számára kiemelten fontos ez a kerékpárút, hiszen 1920. óta egy mesterséges határ választja szét a királyhalmi és az ásotthalmi tanyavilág lakóit. A mai napig vannak rokoni szálak, amelyek összekötik ezeket az embereket. Ezzel az úttal most ez a mesterséges határ egy kis részében feloldódhat és könnyebb lesz a kapcsolattartás a szétválasztott családok között.

Az útnak nagy szerepe van abban is, hogy a kerékpárosok a hosszú kocsisort megkerülve könnyebben tudnak Ásotthalomra vagy Szabadkára a határátkelőn keresztül eljutni. A munkavállalók és a munkáltatók számára is nagy segítség, hiszen sokan dolgoznak ebben a térségben és így már az ő közlekedésük is megoldott.

Az átadott beruházás turisztikai jelentőséggel is bír, hiszen a határátkelőn átérve rögtön egy természetvédelmi terület, a Ludasi-tó Rezervátum található, majd utána következik a Palicsi-tó és onnan pedig a szecesszió fővárosa, Szabadka.

A jövőben a már meglévő kerékpárút folytatásának kivitelezése kezdődik meg Mórahalom irányába – mondta el a polgármester. Ha az is elkészül, akkor az Ásotthalom, Mórahalom, Szabadka háromszög turisztikai egysége még hangsúlyosabb lesz.