Június 24-én adták át a Johannita Segítő Szolgálat mórahalmi Krízisközpontját. Az átadó ünnepségen Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár is részt vett.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy Magyarország kormánya azzal tudja legjobban meghálálni a szervezet áldozatos munkáját, ha támogatja őket segítő tevékenységükben.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pedig kiemelte, a karitatív szervezetek öt évvel ezelőtti munkáját a határnál, hiszen hatalmas segítséget nyújtottak azok számára, akiknek segítségre volt szükségük.

Az újonnan elkészült Krízisközpont helyi/regionális jótékonysági, szeretetszolgálati tevékenység központjaként működhet majd a jövőben. Az épület rendelkezik a segélyszállítmányok tárolásához megfelelő raktárhelyiséggel, és az azokat szétválogató, csoportosító, újraszétosztó munkához is alkalmas helyiségekkel. Ezzel a kezdeményezéssel a Segítő Szolgálat munkája Dél-Magyarországon is megvetheti a lábát, és a határon túli, délvidéki működéshez is segítséget nyújt.

A segélyosztáson túlmenően az épület alkalmas oktatási tevékenységre is, így a Johannita Segítő Szolgálat másik fő területének, az elsősegélynyújtó illetve katasztrófavédelmi, tűzvédelmi képzéseknek is helyet adhat.

A Segítő Szolgálat mellett a velük együttműködő városi karitatív csoportoknak is lehetőséget nyújt tevékenységük magasabb szinten való ellátásához. Mórahalom a migrációnak fokozottan kitett terület. Szükség esetén a határvédelemre kirendelt szervek – beleértve a Mezőőrséget, Polgárőrséget is – ellátásában is szerepet játszhat.

Az ingatlan beruházás mellett eszközök beszerzésére is sor került: egészségügyi felszerelések oktatásokhoz és katasztrófavédelmi eszközök árvíz, belvíz estére, mind elsődleges beavatkozáshoz, mind kárenyhítéshez és pszicho-szociális ellátáshoz.

Az épület mintegy 200 m2-es, egy nagy oktató helyiség, egy kb. 90 m2-es raktár és szociális helyiségek találhatók benne, melyek közül van orvosi ellátásra is alkalmassá tehető. Akadálymentesített, így fogyatékkal élők számára is elérhető.