A Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár épülete két kiállításnak ad otthon egyszerre.

– A Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásával indult a  „Kézzel fogva tudásunkkal a közösségekért” nevű kezdeményezése, ehhez csatlakozott intézményünk is. Ennek keretében indult az elmúlt év végén a kezdő hímző szakkör. – mondta Zombori Istvánné intézményvezető.

Békés megyei motívumokat sajátítottak el a szakkör tagjai.

A közelmúltban 20 foglalkozást tartottak, a résztvevők a Békés megyei motívumokkal ismerkedhettek meg.

Az intézményvezető arra is kitért, hogy a szakkör tagjai többféle hímzési technikával dolgoztak, melyeket elég nehéz volt elsajátítani.

Többféle technikát is alkalmaztak.

– A Nemzeti Művelődési Intézet adta a kezdőcsomagot, amiben ezek a varrni való anyagok, cérnák és egyéb kellékek voltak, valamint biztosított hozzá oktatóvideókat, melyeknek segítségével a technikákat el lehetett sajátítani.  – mondta az intézményvezető, majd kiemelte, hogy 5 tagja volt a szakkörnek, hozzájuk csatlakozott a művelődési ház kreatív hobbi csoportja. Az ő közös munkájukból nyitották meg a kiállítást, amit július 20-ig, nyitvatartási időben bárki megnézhet.

A lyukhímzéses technika is a szakkör témája volt.

A hímző szakkör munkáival szemben a helyi parasztkórus egykori fellépőruháit csodálhatjuk meg.

– A kiállítás apropóját az adta, hogy június 4-én a Zákányszéki Parasztkórus szervezésében egy népzenei találkozót tartottunk. A környező településekről és a határ túloldaláról is érkeztek népzenei csoportok. – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

A parasztkórus egykori fellépőruhái.

Az ötlet még korábban fogalmazódott meg, méghozzá azért, mert a művelődési háznak van egy néptáncruha raktára. A legelső kivételével az összes fellépőruhát megtalálták és kifüggesztették a jubileumi tablók mellé.

A parasztkórus első jubileumi tablóképe.

Zombori Istvánné kiemelte, hogy a kórus nagyon sok fellépésen van túl az elmúlt több mint ötven év alatt. Jubileumi alkalmakkor készítettek tablókat, és a tagok is nagy örömmel emlékeztek vissza az adott időszakokra.