A pusztamérgesi könyvtár fontos közösségépítő szerepet tölt be a településen

1591

A helyi könyvtár fontos része egy település életének. A pusztamérgesi könyvtárban a könyvdokumentumokon kívül, KönyvtárMozi szolgáltatással, könyvtárközi kölcsönzéssel, időszaki kiadványokkal és audiovizuális dokumentumokkal, valamint nem utolsó sorban színes programokkal várják az olvasni vágyókat és az érdeklődőket.

Az önkormányzat 2013-ban kötött egy együttműködési megállapodást a szegedi Somogyi-könyvtárral. Könyvtárellátási szolgáltatásokat rendelt meg, ami azt jelenti, hogy évente négy alkalommal biztosítanak új könyveket és egyéb dokumentumokat a helyi könyvtár számára. A Somogyi-könyvtár egy másik szolgáltatásához 2017-ben kapcsolódtak. Ez a KönyvtárMozi szolgáltatás, amely által a Nemzeti Audiovizuális Archívum filmjei közül válogathatnak és vetíthetnek. A kezdeti szakaszban máris 20 filmet levetítettek, ami nagyon jó aránynak számít a környező településekhez képest, a program népszerű a lakosok körében.

A könyvtárban nyáron sem állt meg az élet: az intézmény dolgozói papírszínházzal, kézműves foglalkozásokkal, játékokkal és vetítésekkel várják az érdeklődőket, emellett olvasás-népszerűsítő és a közösség érdeklődésére számot tartó rendezvényeket bonyolítanak le, amellyel erősítik a település közösségi életét.

Figura Károlyné, a könyvtár vezetője elmondta, hogy folyamatosan figyeli a lehetőségeket és igyekszik azokat a legjobban kihasználni abból a célból, hogy minél többen látogassák a könyvtárat és részt vehessenek a közösségépítő programokon. Hozzátette: kifejezetten népszerűek a társasjátékozások, például az ország-város játék, amelyeken 30-40 fő is részt vesz egyszerre a fiatal korosztálytól a nyugdíjasokig.