Mórahalom várossá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából november 22-én nagyszabású gálaműsort szervezett a Kolo Szerb Kulturális Központ. Az eseményen több politikai szereplő is a város sikerességét, hátármenti meghatározó szerepét méltatta. A gálát zenés produkciók színesítették.

Fotó: Duka Félix

Az idegenforgalom, a kultúra és a gazdaság szempontjából Mórahalom folyamatosan fejlődik – emelte Nógrádi Zoltán, polgármester. Hangsúlyozta: – Mindig csak hozzátettünk önkormányzati ciklusról önkormányzati ciklusra az elképzelésekhez, s ebből alakult ki a mai Mórahalom, amely az egykori nagyon hátrányos helyzetű kistérség még hátrányosabb központjából egy olyan határ menti kisvárossá nőtte ki magát, amely feliratkozott a térképre kulturális és turisztikai szempontból. A gazdasága pedig lehetőséget ad arra, hogy a város közössége által megvalósított elképzeléseket meg tudjuk valósítani. Hozzátette, hogy a gazdaság és a turisztika fejlesztése miatt is átjárhatóbbá kell tenni a határokat, ez Mórahalomnak is alapvető érdeke.

Az ünnepi gálán fellépett Nógrádi Gergely, a 2016-ban Zsidó Pavarotti címet elnyert nemzetközi hírű művész is. – Nem elsősorban a vallás ihlet most ebben a pillanatban, hanem, hogy idejöttem ünnepelni egy várost, egy sikeres várost, egy sikeres polgármesterrel és egy sikeres mórahalmi lakossággal. Azt gondolom, hogy ez nagyon megtisztelő számomra, hogy velük ünnepelhetek, és a dalválasztás is ehhez kapcsolódik, a Ha én gazdag lennék, és a Hallelujah – fejtette ki gondolatait Nógrádi Gergely.

Fotó: Duka Félix

Ünnepel a határtérség meghatározó települése – mondta az ünnepségen Palkovics László. Egy sikeres városhoz sikeres emberek kellenek – tette hozzá Magyarország innovációs és technológiai minisztere.   – Itt mindenképpen ki kell emelni polgármester urat, aki szintén kerek évfordulós, 25 éve polgármestere ennek a városnak. Az ő lendülete, az ő eltökéltsége nélkül amit ma látunk Mórahalmon, az nem jött volna létre. De szükséges ehhez a városlakók szándéka is, hiszen egy közösségben fontos, hogy mindenki egy dolgot gondol. Körül kell nézni Mórahalmon, azt hiszem itt nem kell senkit meggyőzni, hogy az itt élők szeretnek itt lakni, és annak érdekében, hogy ez így is maradjon, sok mindent meg is tesznek.

Fotó: Duka Félix

A gálaműsor után aláírták Mórahalom város és a lengyel Uniejow 10 éves testvértelepülési kapcsolatának jubileumi deklarációját.

Forrás: Pannon RTV