Hagyomány és gasztronómia – háromnapos programkavalkáddal várták az érdeklődőket Röszkén. A néptáncosok, fogathajtók, kézművesek, gyermekprogramok és koncertek színesítette falunapokon főzőcsapatok is felvonultatták repertoárjuk legjavát. A mórahalmi Napfény Nyugdíjasklub tagjai söpörték be az elsőnek járó elismerést.

P1170678

Régmúltra tekint vissza a Csongrád megyei településen, hogy nyáron családias, ugyanakkor ünnepi hangulatban töltenek el több napot a kikapcsolódás jegyében. Idén augusztus 4. és 6. között rendezték a XXVII. Röszkei Falunapokat, valamint annak keretein belül a XXIII. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Versenyt. A község polgármestere, Borbásné Márki Márta hírportálunknak elmondta, fontosnak tartják a hagyományaik ápolását, így a programsor összeállításánál teret kaptak a helyi értékek, továbbá céljuk volt, hogy valamennyi korosztály megtalálhassa a maga számára kikapcsolódást nyújtó programot. A rendezvény nyitónapján a tánc és a zene állt a középpontban. Több település néptáncosai ropták a táncot, a talpalávalót a Juhász Zenekar biztosította. Ezt követően Fásy Ádám és barátai kerekítettek mulatságot: L.L. Junior, Jolly és Suzy, valamint Nótár Mary hozta el a slágerei legjavát. Az éjszakába nyúló zenés szórakozást a Szeged Live Band zárta. A szombati napot a fogathajtók felvonulása és versenye színesítette, közben a futballpályán a szorgos kezek készítették elő a bográcsokat és az alapanyagokat, valamint a titkos receptek is szépen lassan előkerültek.

P1170682

„A főzőverseny nagy népszerűségnek örvend, huszonhét csapat tagjai ragadtak fakanalat idén. A szomszéd településeken túl neveztek a határon túlról Zentáról, Magyarkanizsáról, Horgosról, Végvárról is. A legmesszebbről Nyíregyházáról érkeztek versenyzők. Baráti társaságok, családok, civilszervezetek, munkahelyi közösségek sorakoztatták fel a gasztronómiai különlegességeiket” – ismertette a településvezető kiemelve, minden évben magasra teszik a mércét a csapatok. A zsűri szempontjai között szerepelt az egységes ízharmónia, a szín és illatkompozíció, a tájjellegű fűszerezettség és ízhatás, valamint a tálalás esztétikai kivitelezése.

Első helyezett a mórahalmi Napfény Nyugdíjasklub csapata által elkészített „Mórahalmi csudakáposzta” lett. Megtudtuk, az elkészítésnél a tradíciók megtartására törekedtek. Második helyen a Magyarkanizsai Gasztroklub, harmadikon a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület végzett. Röszke határon túli testvértelepülése, Végvár is képviseltette magát a megmérettetésen, különdíjban részesültek. A csapat főszakácsa, Szabó Szabolcs elmondta, a füstölt ízvilág jelenthette a sikerük kulcsát. Füstölt császárszalonnát, pirított hagymát, rizskását kevertek a disznóhúsba só, vegeta és bors fűszerezés mellett. A káposzta alapanyagát házi savanyított káposzta adta. A szakács úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a jellegzetes ízt elérjék, a káposztát öntvény üstben főzték készre.

szöveg: szegedma.hu Kép: Móra-Net TV