A hulladékgazdálkodást fejlesztik Mórahalmon és a térségben

1020

Sajtónyilvános fórumon mutatták be „A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Mórahalmi és Kisteleki járásban, illetve Domaszék és Kistelek településeken, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” elnevezésű, több, mint 4 milliárd forint összköltségvetésű projekt aktuális szakaszát Mórahalmon. Nógrádi Zoltán polgármester – aki egyben a Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulásának elnöke – előadásában arról beszélt, hogy a 13 önkormányzatot magába foglaló szervezet célja biztosítani a fejlesztéshez szükséges forrásokat és körülményeket. A Társulás a jelen pályázati forrás bevonásával kiépíti és fejleszti a projektben részt vevő társulási tagtelepülések hulladékgazdálkodási rendszerét, különös tekintettel a hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszer fejlesztésére. A Társulás elnöke kiemelte, néhány településen újrahasználati központok létesülnek, ahol a már használaton kívüli tartós fogyasztási cikkeket összegyűjtik, majd olyan háztartásokba juttatják, ahol azok még felhasználhatóak. Hozzátette, Mórahalmon hulladék-válogatómű épül, további edényzet, valamint hulladékgyűjtő -és szállítójárművek beszerzésére kerül sor. A projekt fizikai befejezésének határideje 2024. május elseje.

Kovács László, a Körforgásos Gazdaságért Felelős Helyettes Államtitkárság Körforgásos Gazdaság Végrehajtási Osztályának főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet a projekt kapcsán, hogy létfontosságú többek között környezetvédelmi okokból a körforgásos hulladékgazdaságra való átállás. Ezzel biztosítható és megőrizhető a tiszta környezet, amelyhez azonban korszerű hulladékgazdálkodási infrastruktúrára van szükség. Az új körforgásos modell alapja a hulladékból létrehozott másod-nyersanyag előállítása.

A fórumon elhangzott, a Társulás kiemelt hangsúlyt fektet a lakossági szemléletformálásra és ismeretterjesztésre is, hiszen enélkül kevésbé lehet sikeres a szelektív hulladékgyűjtés folyamata. Ezért tovább erősítik a jelenlegi környezettudatos megközelítést, a tudatos hulladékgazdálkodás fontosságának hangsúlyozását a lakosság minél szélesebb körében.