Idén már második alkalommal választották az élménypedagógiai továbbképzés helyszínéül a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolát a Kalandok és Álmok Nagytábor szervezői.

Still0809_00002

A Kalandok és Álmok szakmai műhelyt pedagógusok és gyerekekkel dolgozó szakemberek alkotják, amely közel 20 éves múltra tekint vissza – kezdte Bányai Sándor, élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely alapítója, amikor arról kérdeztük, miért és hogyan érkeztek a Homokhátság szívébe, Mórahalomra.

Still0808_00001

A műhely fő célkitűzése, hogy a gyerekekkel való foglalkozásba, tanítási, nevelési folyamatba minél több játékosságot vonjanak be. A szakmai műhely tagjai trénerek, pedagógusok, egyetemi és főiskolai hallgatók, akiket megragadott ez a fajta pedagógiai megközelítés.

Az erdei iskoláról szólva a szakember úgy fogalmazott, az intézmény óriási lehetőség a számukra. – Olyan környezetben tudjuk képezni a pedagógusokat, amilyen környezetbe ők is bármikor elkerülhetnek egy iskolai kirándulás során. Nem szándékunk fitneszközpontokban, vagy négycsillagos szállodákban tartani a képzéseket, hiszen oda nem fognak eljutni az iskolás gyerekcsoportok. Ilyen helyekre, mint az erdei iskola viszont igen – magyarázta a vezető tréner.

 

Bányai Sándor szerint szerencsére érdeklődőek a pedagógusok. – A mi képzéseinket nem a kreditpontok miatt végzik el a pedagógusok. Nem azért jön hozzánk senki, hogy 30 kredittel gazdagodjon. Jól látható a a pedagógustársadalomban, hogy érzékelik, változásra van szükség. A korábbi, sok évtizedes múltra visszatekintő, poroszos rutin nem működik, kell valami új. Az általunk képviselt élménypedagógia lehet az egyik új út – mondta Bányai.

 

A élménypedagógiai továbbképzés résztvevői a szakmai programokon túl megismerkedtek többek között a Nagyszéksós tavi bivalyrezervátum élővilágával és jártak Szegeden is. – A tavalyi, első év tapasztalatai annyira pozitívak voltak, hogy idén is az erdei iskolát választottuk és jövőre is itt leszünk. Elismerést érdemel a kiszolgáló személyzet. Tudjuk, hogy sok baj van velünk, de rugalmasságot, segítő hozzáállást tapasztaltunk minden alkalommal. Jövőre is itt leszünk, ez a helyszín a kívánságlistánk első helyén szerepel – értékelte a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolát Bányai Sándor, a szakmai műhely vezető trénere.