Január 18-án, a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban bemutattak ötöt azokból a dokumentumfilmekből, melyeket a helyi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület vajdasági partnerével, a Ludaspuszta Térségi Társulással valósított meg. Az esemény főszervezője az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke, Duka Félix volt. A projekt a TRADinBORD2 – A közös hagyományok, identitás megőrzése és bemutatása a határtérségben nevet viseli. Kiemelt célja, hogy az egyes magyarországi és szerbiai civil szervezetek munkáját megismertesse a szélesebb közönséggel. Eddig összesen 12 dokumentumfilm készült el: magyarországi és vajdasági oldalon is öt-öt civil szervezetet, hagyományőrző közösséget mutatnak be a filmes eszköztár segítségével. A vetített filmek betekintést nyújtottak olyan nem mindennapi munkát végző szervezetek tevékenységébe, mint az Ambrózy Béla Báró Méhész és Környezetvédő Egyesület, az Ásotthalom-Kissorért Egyesület, az Üllési Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Mórahalmi Egyházközség, valamint az Alsótanya Kulturális, Művelődési és Turisztikai Közhasznú Egyesületet.

A fókuszba helyezett közönség leginkább a fiatalabb generáció, a 30 év alattiak, akiket a filmek által szeretnének ösztönözni bármilyen civil szervezethez való csatlakozásra, önkéntességre, és legfőképpen az őket körülvevő kulturális örökségük védelmére. Pontosan ezért, az előadás közönsége a környékbeli iskolák diákjai voltak.

A rendezvény kiemelt vendége volt Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező, színházigazgató, a MÁSkép – Kulturális Filmfesztivál fővédnöke. Koltay felhívta a figyelmet arra, hogy a közönségnek úgy kellene filmet néznie, hogy ne csak szórakozási igényét elégítse ki, hanem valamilyen értéket is találjon benne. Hogy ez megvalósuljon, abban nagy szerepe van a médiában dolgozók felelősségteljes munkájának. Továbbá, rendkívül fontosak azok az álmok és tervek, amelyeket a fiatalok maguknak szőnek még ebben a korban. Ösztönözni kell őket, hogy megvalósítsák ezeket, hiszen a megálmodott célok megvalósítása óriási jelentőséggel bír.

A rendezvényen jelen volt Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere is, aki kiemelte, hogy elsődlegesen a család felelőssége az, hogy – a jelen filmekben is tükröződő – példamutató értékrendet kialakítsa a fiatalokban. Véleménye szerint csak akkor szabadna útnak indítani őket, ha ez az átadás már megtörtént.

A filmfesztivál felhívta a figyelmet arra, hogy minél több olyan civil szerveződésre van szükség, mely valódi értéket ment, vagy éppen teremt. A közösségért tenni akarás, a kultúra, a hagyományőrzés iránti érzékenység talán mindannyiunkban ott van, csak a megfelelő társaknak kell egymásra találniuk a megvalósításhoz.