Betlehemes találkozó megvalósítását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap Mórahalmon. A vírushelyzet ugyan korlátozottan engedte a megvalósítást, hiszen több csoport sorozatos megbetegedések miatt volt kénytelen lemondani a részvételt, de így is egy hangulatos hagyományőrző estét tölthettek el advent második vasárnapján a kilátogatók a Szentháromság téren.

A határon túlról érkező Királyhalmi Cinege néptánccsoport az Aranyszöm Rendezvényházban kézműves foglalkozáson vett rész, majd a város karácsonyfája előtt mutatta be azt a betlehemes játékot, mellyel falujuk lakóit – házról házra járva – minden évben megörvendeztetik. Emellett elhangzott még egy Torockó vidékéről származó Betlehemes is.

Érdekesség:

A betlehemezés a karácsonyhoz kötődő magyar népszokás. Több szereplős dramatikus játék, a legnépszerűbb karácsonyi paraszti misztériumjáték, pásztorjáték. Szereplői a kis Jézuson kívül Jézus születésének tanúi: Mária, József, a Háromkirályok, angyal, pásztorok, ökör, szamár, bárány. A népszokásban két hagyománykör ötvöződik: a kereszténység előtti pogány és antik gyökerű képzetek, valamint az ünnep keresztény jellegéből fakadó szokások. Neve a bibliai Betlehem városának nevéből ered. A népszokás célja a gonosz ártó szellemek elűzése zajkeltéssel, jelmezek, álarcok viselésével.