Folytatódik az úthálózat-fejlesztési program Domaszéken – Újabb 5 utca kap szilárd burkolatot

922
Az elmúlt tíz évben az egyik legfontosabb problémává vált Domaszéken a belterületi úthálózat fejletlensége. Sok volt a földutas utca, útszakasz, amelyek közül több a település központjában helyezkedett el, a közintézmények közvetlen környezetében.A korszerű és komfortos megközelíthetőség kialakítása céljából azönkormányzat úthálózat-fejlesztési programot indított, amely ezidáig 3 ütemben valósult meg, összesen 3 km-nyi útszakaszon, 9 utcátérintően. A következő, negyedik ütem kivitelezése ez év tavaszán történik, amelynek keretében újabb 3 km-nyi szakasz kerül felújításra. 
Március 16-án megkezdődött az útépítés a Móra Ferenc utcában, ahol a munkálatok miatt lezárták az útszakasz Dózsa György utca felőli részét. Az útépítéssel kezdetét veszi az úthálózat-fejlesztés következő üteme. A fejlesztésben érintett szakaszok még a Szőlő, Liliom, Béke, Radnóti utca és a Szegfű út, amelyeken a munkálatok megkezdése a következő hetekben, egymást követően várható. A Móra Ferenc utcában jelenleg az alap készítése zajlik, mely tört beton és mart aszfalt felhasználásával készül és egy masszív rétegrendet fog alkotni. Az önkormányzat kéri az ott lakókat, hogy ameddig lehet, az Ady Endre utca felől közelítsék meg ingatlanjaikat, autóikkal pedig lehetőség szerint az utca legvégén parkoljanak. Az útalapok folyamatos elkészülte után már használhatóak lesznek az utcák. Ezt a munkafolyamatot az összes érintett utcában végig viszik, majd azután kerül felvitelre a bitumen-emulziós réteg, mely a beruházás végét jelenti.
Az öt belterületi utca, valamint a Szegfű út, amely a zártkertekben az egyik legforgalmasabb és leginkább korszerűsítést igénylő útszakasz, tehát tavasszal teljesen megújul. Sziráki Krisztián polgármester tavaly év elején úgy nyilatkozott,hogy az útfelújítások kijelölése során mérlegelik azt is, melyek azok az utcák, amelyeknek a forgalma leginkább igényli, vagy amelyeknek a műszaki adottságai a legjobban igénylik azt. Ennek köszönhetően ez év végén a belterületi utcák túlnyomó többsége, valamint két kulcsfontosságú zártkerti útszakasz is szilárd útburkolattal rendelkezik majd.
Míg a korábbi ütemek alapját többnyire a település saját költségvetése jelentette, az idei – eddigi legnagyobb léptékű – fejlesztésforrását kormányzati támogatások és pályázatok adják.Az önkormányzat úthálózat-fejlesztési programjának újítása, hogy prioritásként kezeli a költséghatékonyságot. Ezt egy alternatív útburkolati technológia alkalmazása teszi lehetővé, a bitumenemulziós eljárás. Ez egy aszfalthoz közel azonos minőségű útburkolatot
eredményez, jóval alacsonyabb költségek mellett. További előnye,
hogy a Domatisz Kft. és a Domadrón Szövetkezet által készített útalap kellően stabil ahhoz, hogy akár aszfaltburkolatot is elbírjon.„Amikor odakerül a sor, hogy lesz forrásunk, akár egy-egy utcának az aszfaltozására, akkor már egyrészt nem lesz szükséglakossági önerő bevonására, másrészt nem lesz szükség az útalapnak a megerősítésére, mert ez így, ahogy van, elbírja az aszfaltot”– mondta el a polgármester a témával kapcsolatban.