Új munkagépet vásárolt Domaszék önkormányzata – Mostantól még nagyobb hangsúlyt fektetnek a parkosításra

955

Fejlődik Domaszék településüzemeltetése. A tavalyi év nyári időszakában az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. támogatási lehetőséget hirdetett magyarországi szociális szövetkezetek részére, vállalkozásfejlesztési tevékenységek finanszírozására. A Domadrón Start Szociális Szövetkezet sikeresen pályázott a kiíráson.

A pályázat keretein belül a településrendezési géppark fejlesztését tűzték ki célul, hiszen az egyre öregedő, gyakran sok javítási munkával dolgozni tudó gépek már elavultak, ezért szükség volt egy korszerű, megbízható traktorra.

A szövetkezet 20 millió forint támogatást nyert a munkagép megvásárlására, amely a nettó értékének a 85%-át fedezi, a szükséges önerőt a település önkormányzata biztosította. A megvásárolt Massey Ferguson 90 lóerős munkagép a legkorszerűbb technikai feltételeknek is megfelel, a rá bízott feladatokat hatékonyan és szakszerűen tudja elvégezni. Nagyobb önsúlya miatt olyan meglévő gépeket is rá lehet csatlakoztatni, melyek eddig ugyan részét képezték a gépparknak, de alkalmazásuk nem volt lehetséges a felépítésük miatt.

A Domadrón kötelékében a munkagép felhasználása igen sokrétű lehet. A tervek szerint elsősorban a településüzemeltetésben veszi majd ki a részét: fűnyírásra, útjavításra, gréderezésre, ágvágásra, homok- és építési anyagok rakodására, tereprendezésre és szállítási feladatok elvégzésére fogják az önkormányzat és a szövetkezet munkatársai használni.

A településüzemeltetés mellett Domaszék parkosítása is fejlődött. Félautomata öntözőberendezéseket telepítettek a Sárkányhegyi Közösségi Ház területére és az óvoda udvarára. A cél ezzel a fajta beruházással a zöldterület-gondozás hatékonyságának növelése. Hasonló berendezések a Köztársaság téren, az Úttörő utcán, a Szabadság téren, a terméktéren és az óvodai főzőkonyha területén már ki lettek helyezve.

A mostani beruházás mintegy 2.400 négyzetméternyi, túlnyomó többségében zöldterületet fed le, melyben 600 méter öntözőcső került föld alá süllyesztésre, illetve kialakításra kerültek az ezeket a berendezéseket működtető szivattyúaknák is.

Az öntözés fejlesztésével együtt a terméktéren is az utolsó fázisához ért a növényzet-telepítés és a füvesítés. A jövőben tovább folytatódik az öntözésfejlesztés, a következő fejlesztésre kijelölt terület a Sportcsarnok környéke lesz.