Szerb gyerekek az üllési focipályán

2384
Üllés – Szabadkai gyerekek érkeztek közös portolásra Csongrád megyei társaikhoz az üllési focipályára szombaton délelőtt. A gyerekek az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia programban nyert pályázatnak köszönhetően játszhattak együtt.  delmagyar.hu

Sikeresen nyújtott be a határon átnyúló programhoz közösségépítő pályázatot a vajdasági SUTEAM Egyesület és az Üllési ISE. Ennek köszönhetően indult el szombaton az üllési focipályán a szerb és magyar 5-10 éves gyerekek sportolását támogató projekt – mondta a Délmagyarországnak a település polgármestere. Nagy Attila Gyula azt is hozzátette, hogy a program segítségével a gyerekek megismerhetik a partner egyesület sportágait, de rendeznek majd sporttáborokat és kispályás tornákat is.

A megnyitórendezvényen beszélt a sportért felelős államtitkár is. Szabó Tünde elmondta, hogy „Szerbia és Magyarország felismerte a sport határokon átívelő erejét”,

Szerb gyerekek az üllési focipályán. Fotó: Kuklis István (galéria)

– A sport az erős hazafiságtudat mellett egyszerre tudja a nemzeteken átívelő összetartástudatot is erősíteni. Személyes meggyőződésem, hogy a szerb és a magyar nemzet fiai és lányai közötti hagyományos kapcsolat és a kormányok sport iránti elkötelezettsége hosszú távon is kihat majd nemzeteink sportéletére – fogalmazott az államtitkár.

– Számomra az az egyik legfontosabb, hogy ebben az együttműködésben a kora miatt még a legfogékonyabb korosztály, a kisgyermekek érintettek – mondta már köszöntőbeszédében a térség országgyűlési képviselője. B. Nagy László elmondta: 2010 óta a magyar kormány egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok egészséges és sportos nevelést kapjanak.

Szerb gyerekek az üllési focipályán. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Ez nem csak egy szólam, nem egy kormányprogram, hanem komoly anyagi források is állnak mögötte. Ebben a választókerületben is voltak, vannak, sőt még lesznek is olyan beruházások, amelyekben például korszerűen lehet majd kötelező testnevelésórákat tartani – tette hozzá a képviselő.