Átadták a Sándorfalva és Ópusztaszer közötti kerékpárutat

816
Több mint egymilliárd forintos beruházással elkészült a Sándorfalvát Dóccal és Ópusztaszerrel összekötő, 17,6 kilométeres kerékpárút, a beruházást kedden adták át. Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az ünnepségen azt mondta, Magyarország az elmúlt öt-hat évben Európában élen járt az aktív életmód, a rendszeres mozgás feltételeit megteremtő beruházásokban.
Hatan a szalagnál: Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke, Révész Máriusz kormánybiztos, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere, Makra József, Ópusztaszer polgármesterre és Turda Gábor, Dóc polgármestere.

Mintegy száz turistaházat újítottak fel, 150 vízitúra-megállóhely készült el, 2010-től a tavalyi év végéig 1850 kilométer kerékpárút épült, és az idén több mint 300 kilométernyi újabb szakaszt adnak át – tudatta a politikus.

Az újonnan elkészült szakasz egyaránt szolgálja a munkába járókat és a kikapcsolódni vágyókat, az Ópusztaszerre tartó turistákat vagy a Körösök völgyéhez igyekvőket – mondta a kormánybiztos, aki a térségben tervezett beruházások közül a vízitúrákhoz kapcsolódó fejlesztések mellett a Pusztaszer mellett épülő hajtánypályát emelte ki.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, az Alföldön élők számára a kerékpár mindennapos közlekedési eszköz. A térségben élők régi álma volt a településeket összekötő kerékpárút megépítése.

Az átadó után egy szemléletformáló kerékpáros rendezvény vette kezdetét, ahol a lakosság túra keretében próbálhatta ki a bicikliutat Dócig, Ópusztaszerig vagy a másik irányba, Szeged felé kerekezve. A családokat a biciklizés után vetélkedőkkel, érdekes programokkal várták a Pallavicini kastélyban.

A képviselő bízik abban, hogy hamarosan elkészül a Szegedet Csongráddal összekötő kerékpárút hiányzó szakasza, illetve teljessé válik a Mindszenttől Szegvárig, illetve Szentesig tartó út is.

A kerékpárút megépítéséhez az érintett települések és a megyei önkormányzat konzorciuma 700 millió forint uniós támogatást nyert el, amit a kormány 340 millió forinttal egészített ki, hogy a Sándorfalva belterületén átvezető régi, keskeny útszakasz teljesen újjáépülhessen.

A 4519-es jelű Csongrád-Szeged összekötő út mentén kialakított 17,6 kilométernyi új kerékpárút az országos és a megyei területrendezési tervben kijelölt országos és térségi hálózatba illeszkedik, része az EuroVelo 11 útvonalnak, és számos régebben vagy közelmúltban épült kerékpárúthoz csatlakozik. A kerékpárút jelentős részben a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén és a Natura 2000-es hálózat Alsó-Tisza-völgy Különleges Madárvédelmi Területén halad keresztül.

A kerékpárút mentén két pihenőhely épült, az egyik a Balástya–Dóc összekötő út keresztezése közelében Ópusztaszeren, a másik pedig Sándorfalva határában. A beruházás kivitelezője a kisteleki székhelyű Probart Kft. volt.

Bár Farkas Sándor beszédében kijelentette, nem fog ma kerékpárra ülni, Révész Máriusz kihívását végül mégis elfogadta és egy igazán különleges biciklin próbálta ki az új utat.

Forrás: MTI