Mórahalmon tanácskoztak az ország szakemberei és termelői a fűszerpaprikáról
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet főszervezésében 2012-ben tartottak először olyan szakmai napot, mely a paprika ágazattal foglalkozik. Azóta minden évben sikeresen mutatják be a központi növény egy-egy ágazati területének eredményeit. Az idei szakmai nap kiemelt témája a fűszerpaprika termesztése és feldolgozása volt. Helyszínül a Szegedi Termőtájhoz tartozó Mórahalom szolgált, ahol az utóbbi időben ismét fellendült a fűszerpaprika termesztése.
A szakmai napon számos cég és szervezet mutatta be kínálatát vagy újításait az érdeklődőknek, mellyel párhuzamosan több, a fűszerpaprikát érintő aktuális témáról lehetett előadásokat hallgatni. Szó volt többek közt az ágazat általános helyzetéről, a fólia alatti termesztésről, az öntözéstechnológiáról, de a bio fűszerpaprikával is ismerkedhettek a szakemberek és a termelők.
A nap további része szakmai bemutatókkal telt, itt ültette át mindenki a gyakorlatba azt, amiről eddig csak szóban hallhatott. A paprika nap résztvevői ellátogattak a mórahalmi önkormányzat kertészetébe, ahol a házigazdák a hajtatott fűszerpaprika termesztését, illetve hibridfajták kísérleti nevelését szemléltették.
Mára mind a szegedi, mind a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény hungarikum. A Magyarországon termett minőségi fűszerpaprika egyedi értéket képvisel, s fogyasztói igény mutatkozik rá az egész világon. Ezért fontos, hogy az átmeneti termelési hanyatlást teljes egészében meg lehessen fordítani. E tekintetben a szakemberek bizakodóak, hiszen az utóbbi néhány év pozitív változást hozott az ágazatban. A hasonló szakmai eszmecserék és találkozások segítik a fűszerpaprika-termesztés megújulását és a kiváló hazai termék népszerűsítését.
Jövőre is lesz Magyar Paprika Napja, 2018-ban a rendezvény visszatér Szentesre, ahol a Lecsófesztivál ezreket vonzó forgatagába csempészik be a szakmai fórumot.
Érdekes interjúkkal gazdagított képes beszámolót láthatnak a szakmai napról a Móra-Net Tv-ben és a www.moranettv.hu-n.