Kétezer hektár öntözését biztosítja a Homokhátság vízpótlási projektjének következő üteme

908

Kétezer hektár öntözéséhez teremti meg a feltételeket a Homokhátság vízpótlási projektjének következő üteme, amelyre 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány – közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester március 3-án az ivánszéki átemelőnél, Domaszéken.

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, a Homokhátság Közép-Európa legnagyobb egybefüggő elsivatagosodó területe. A vízpótlás célja kettős: a környezet hűtésével mérsékelni a légköri és a talajaszály következményeit, valamint csökkenteni a felszín alatti vízkészlet használatát.

A Tiszából kiemelt víz egy évtizedek óta meglévő, kettős működésű – a belvíz elvezetését és a vízpótlást egyaránt szolgáló – rendszeren keresztül jut el a Homokhátságra. A folyóvizet előbb az Algyői-főcsatornába emelik, ahonnan több lépésen át, 22 méteres szintkülönbség legyőzésével juttatható el a Széksósi-főcsatornába, Mórahalom térségébe – ismertette a polgármester.

2009 óta több lépésben az EU és a Norvég Alap pályázatainak támogatásával készülhettek el a csatornák és átemelők Algyőtől egészen Zákányszékig. Az utolsó nyolc kilométeren nyomócső kiépítésére van szükség. Ebből 1,8 kilométernyi szakasz már elkészült, a további 6,2 kilométer kivitelezésére pedig 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány. Ezen a szakaszon öt vízleadási pontot is kialakítanak – mondta Nógrádi Zoltán.

Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott, víz nélkül nincs mezőgazdaság, élelmiszeripar, és nem tartható fenn a Homokhátság zöldség- és gyümölcstermesztő kultúrája.

A projekt célja, hogy a térség minden településére eljuthasson az öntözővíz. A fejlesztések következő ütemében pedig el szeretnék érni, hogy a belvízcsatornák korszerűsítésével, illetve új víztározók építésével minél több vizet megtarthassanak a Tiszán levonuló árhullámok vízfeleslegéből – mondta a politikus.

Oltványi Gyula, a térség első öntözési közösségének egyik alapítója, önkormányzati képviselő elmondta, a gazdálkodók a csoportokba belépve 70 százalékos támogatásra pályázhatnak a földjüket ellátó – akár precíziós – öntözési eszközök beszerzéséhez. A közösségek működése pedig segíti az összehangolt, takarékos vízhasználatot.

Forrás: MTI