Szeptember 5-én a mórahalmi templomban tartott előadást Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója az egy hónapon át ugyanitt kiállított „Meg Nem Született Gyermek” szobra kapcsán. A nehéz témáról komoly, sőt időnként megdöbbentő adatokkal, ugyanakkor az életvédelmi mozgalmak sikereit megmutató, örömteli történetekkel mesélt az összegyűlt közönség előtt.

Frivaldszky Edit kitért rá, hogy egy apró, magatehetetlen magzat elvesztése – akár betegség vagy baleset, akár szándékos, művi beavatkozás miatt történik – minden esetben gyász és fájdalom az édesanya számára, de kihatással van az apára és további gyermekeire, későbbi gyermekvállalási szándékára is. Beszélt az abortuszok testi és lelki károkat okozó hatásairól, illetve arról, milyen sajnálatos, hogy sokan gondolnak erre a műtétre egyszerűen fogamzásgátló módszerként.

„Egy élő, érző emberi lény megöléséről van szó, amire az esetek többségében lehetne más megoldást találni” – fogalmazott, majd több, általa személyesen is ismert és végigkísért élettörténetet mesélt el, amik ezt az állítását igazolták. Volt olyan anya, akinek csak egy komolyabb, alaposabb beszélgetés kellett hozzá, hogy gyermeke mellett döntsön. Volt, akinek lakhatást (anyaotthont) vagy éppen örökbeadási lehetőséget kellett intézniük, de ezek a babák is világra jöhettek. Frivaldszky Edit kiemelte: országszerte számos életvédő mozgalom működik, melyek arra törekszenek, hogy támogatást és kézzelfogható segítséget egyaránt nyújtsanak azoknak az édesanyáknak, akiket váratlanul vagy nehéz helyzetben ért a gyermekáldás. Fontos lenne, hogy ezeket keressék, megtalálják, és fogadják el segítségüket az anyák.

A mórahalmi templomban egy hónapon át kiállított szobrot – mely Martin Hudáćek szlovák szobrászművész alkotása – azzal a céllal indították útnak az országban, hogy minél többeknek adjon bátorítást, megerősítést és reményt. Akár csak leülve elé és szemlélve, akár imádsággal vagy akár egy ehhez hasonló előadással – valamennyien igazán közel tudunk kerülni ahhoz a tragikus, ugyanakkor felemelő érzéshez, amit a különleges alkotás sugall.

A program a Szent László Király Plébánia által az EFOP-1.3.7-17-2017-00035 kódszámú, „Szeged-Csanádi Egyházmegye Közösségfejlesztése – Mórahalom – A társadalmi esélyegyenlőség fokozása Mórahalmon” című pályázat támogatásából valósul meg.