Boldog Apor Vilmos ereklyével gazdagodik a hamarosan megújuló pusztamérgesi templom

1357

2020 novemberében kezdődött el a műemlékvédelem alatt álló pusztamérgesi templom teljes körű felújítása mintegy 90 millió forintból. Azóta templombelsőben már elkezdték az aljzatbontást, jelenleg a betonozás zajlik. Megtörtént az épület belső szigetelése és a külső vakolat leverése is folyamatban van. A tető felújítása pedig szinte már teljesen elkészült.

A felújítás mellett egy új ereklyével is gazdagodik a plébánia. Negyela Zoltán plébános elmondta, hogy a kánonokban szerepel az, hogy lehetőség szerint minden templom rendelkezzen valamilyen szentnek az ereklyéjével. Ennek kapcsán a pusztamérgesi plébános a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökéhez, Dr. Veres Andráshoz fordult, és levélben kérte meg őt arra, hogy a pusztamérgesi plébániát tisztelje meg egy Boldog Apor Vilmos ereklyével.

Ez az ereklye tulajdonképpen félig-meddig hazaérkezik, hiszen Gyula az a hely, ahol Apor Vilmos életének nagyobb részét töltötte. Ott volt káplán utána később, plébános és ott szentelték püspökké is – mesélte Negyela Zoltán, amikor arról kérdeztük, miért éppen Apor Vilmos ereklyét hozott Pusztamérgesre.

Az atya elmondta, hogy az az ötlet vezérelte, hogy mivel az egyházmegye egyik határa Gyula, a másik határa Pusztamérges, így a két végpontot mondhatni összefogná Boldog Apor Vilmos személye, illetve tiszteletének kultusza.

Apor Vilmos püspököt 1945. március 30-án egy katona lőtte meg és április 2-án halt vértanú halált, idén az évforduló nagypéntekre esik.  A püspökön halálakor lévő ingnek egy darabja kerül most a templomba. Ezen a szövetfoszlányon a vére is rajta van. A felújítás üteme előreláthatólag húsvétra teszi lehetővé, hogy a templom egy részét újra használatba vegyék a hívek és így az ereklye is végső helyére kerüljön. Negyela Zoltán kiemelte, különös kegy az élettől, hogy az ereklye elhelyezése pont a húsvéti időszakra esik.