Szociális szolgáltató központ épül Mórahalmon

648
Letették az újonnan épülő Szociális Szolgáltató Központ alapkövét a mórahalmi Kossuth parkban vasárnap délután.
Az ünnepi eseményen – amelyet Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is megtisztelt jelenlétével – Nógrádi Zoltán polgármester elmondta, Mórahalom Városi Önkormányzat fejlesztési célja egy olyan új intézmény létrehozása, amely a meglévő ellátási helyek helyett a jelen kor szakmai és műszaki követelményeinek megfelelő színvonalon képes biztosítani az idősek és a demens személyek nappali ellátását, továbbá az étkeztetés és a házi segítségnyújtás háttér-infrastrukturális feltételeit. Hozzátette, a beruházás eredményeként az önkormányzat tulajdonában lévő, jövő év nyarán megnyíló új épületben a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ biztosítja a szociális alapszolgáltatási feladatok ellátását.
Domonkos László, a kivitelező DOMI 87 Kft ügyvezetője elmondta, az új épület közel 1000 m2-es lesz, amelyben mintegy 75 fő nappali ellátását és étkeztetését tudják biztosítani. A demens személyek ellátásához külön foglalkoztató és pihenő helyiséget alakítanak ki. Ezen ellátást segíti az orvosi szoba is, ahol a vizsgálatok, konzultációk történhetnek. Az idősek nappali ellátásához a foglalkoztató és étkező helyiségeken túl további közösségi tér és pihenőhely is rendelkezésre áll majd. Az ellátást biztosító személyzet irodáinak és öltözőinek az emelet ad otthont, így a szociális alapellátási szolgáltatás igénybe vevőktől elkülönítetten végezhetik a szükséges adminisztrációt – tette hozzá az ügyvezető.
Az eseményen Nógrádi Zoltán arról is beszélt, hogy a kormány támogatásával megvalósuló szociális szolgáltató központ mellett garzonlakásokból álló társasházak épülnek majd idősek számára, közvetlen átjárással a központba. Így már egy majdnem emelt szintű szolgáltatást nyújtó komplexum alakul ki egyszerre szuverenitást és védőhálót biztosítva a szépkorúaknak.