Folyamatosan bővül a mórahalmi ipari park

1074

Nyolcvannégy cég települt már be a mórahalmi ipari parkba, amely száz hektáron kínál telephelyet és a működéshez szükséges infrastrukturális feltételeket a vállalatoknak. A park akkora népszerűségnek örvend, hogy hamarosan bővíteni kell.

Huszonhét évvel ezelőtt döntött úgy Mórahalom képviselő-testülete, hogy megalapítja az ipari parkot. Akkoriban a gazdaság nagy átalakuláson ment keresztül, hiszen az előző rendszerben Mórahalom volt a szegedi, nagy élelmiszerfeldolgozó cégek bázisa, itt termelték meg az alapanyagot és sok munkás is Mórahalomról ingázott Szegedre. A privatizáció után sok szegedi cég – mint a konzervgyár vagy a paprikafeldolgozó – bezárt, így kettős ollóba került a település. Egyrészt nem volt feldolgozóipar, amely felvásárolja a helyben termelt alapanyagokat, másrészt sok dolgozó maradt munka nélkül – ismertette lapunkkal az ipari park megalapításának indokait Pataki Sándor, a park menedzsere. Eleinte tíz hektárt bocsájtottak a cégek rendelkezésére, mára száz hektárra bővült az ipari park területe, és az infrastruktúrát is folyamatosan bővítették.

Jelenleg 84 cég, az egyéni vállalkozásoktól a középvállalkozásokig működik a településünkön. Javarészt élelmiszerfeldolgozó cégek, de van közöttük fémmegmunkálással, csomagolóanyag-gyártással, építőiparral foglalkozó vállalkozás is  – részletezte a menedzser. A cégek zöme magyar vállalkozás, de három nagy külföldi cég is betelepült már, utóbbiak a parkban összesen foglalkoztatottak húsz százalékának biztosítanak munkát.

Tavaly nagyobb infrastrukturális beruházásokat nem tudtunk végezni, de a megelőző években csapadékcsatornát építettünk, fejlesztettük az ivóvíz- és a szennyvízhálózatot. Folyamatosan vannak megkereséseink mind külföldi, mind helyi vállalkozásoktól, mindenkit szívesen fogadunk, teljes infrastruktúrával ellátott területet tudunk biztosítani számukra gyakorlatilag korlátlan kapacitású energiahordozókkal – mondta el Pataki Sándor.

A közeljövő tervei között a hírközlési hálózat fejlesztését és további utak építését említette, valamint a terület további bővítését.

Igyekszünk további vállalkozásokat betelepíteni, a cégek igényeire reagálni. Egyfajta inkubációs szolgáltatást is kialakítottunk a cégeknek, tehát nem feltétlenül muszáj megvásárolniuk az ipari területet, hanem bérelhetik is kedvezményes konstrukcióban, és majd, amikor a vállalkozásuk már stabilan működik, akkor térünk át az adásvételi konstrukcióra – fejtette ki a menedzser.

Az ipari park vállalatai 750 munkavállalónak biztosítanak munkát. A dolgozók negyven százaléka mórahalmi, többségük a környező településekről ingázik a parkba dolgozni.

(Forrás és fotók: Délmagyarország)