Folyt a pálinka, sült a tepertő Mórahalmon

631

Már a kapunyitáskor sokan várták, hogy bejussanak a nyolcadik alkalommal megrendezett mórahalmi Pálinkaverseny és Tepertőfesztiválra. Még Balogh-Stampf Mariann, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője is meglepődött, hogy a hideg idő ellenére milyen korán megérkeztek az első vendégek.

– Szerencsére évek óta nagyon népszerű ez a rendezvény, amely már októberben kezdődik, hiszen akkor adják le a versenyben lévő pálinkákat, párlatokat.  Itt már az eredményhirdetés zajlik, illetve a sok-sok kísérő műsor. Zene, tánc, a pálinkarend felvonulása, kézműves vásár, a fiataloknak pedig egy szimulátor-játék. És ne feledkezzünk meg a tepertőről sem. Annak idején valami olyan ételt kerestünk a pálinka mellé, ami illik hozzá, jól kiegészíti azt. Így esett a választásunk a tepertőre. Úgy tudom, nincs is más olyan város hazánkban, ahol ennek az ételnek fesztiválja van. Ráadásul itt kóstolni is lehet.

 Az egyik ötletgazda évekkel ezelőtt Kerekes Pál vállalkozó  volt, aki saját pálinkafőzdét üzemeltet.

– Mi magyarok szeretjük a pálinkát, nagy hagyománya van az országban ennek az italnak. Mátyás király felesége a köszvényét szőlőpárlattal kezelte, azt itta, majd a „tüzes víz” az évek során egyre jobban elterjedt. Az igazán jó pálinka itt a Homokhátságon található, hiszen az itt megtermett gyümölcsökből lehet a legjobbat készíteni. Legalábbis az én véleményem szerint.

 Engi Péter és csapata a Vajdaságból jött, ők tepertőt sütnek hatalmas üstben.

– Már nem először vagyunk itt és nagyon jól érezzük magunkat, mint mindig. Hagyományos tepertőt, vagy ahogy mi mondjuk, tepertűt sütünk. Úgy készítjük, ahogy régen az őseink. A zsírja, amiben sül, nagyon nagy érték manapság, egyre kevesebb van belőle.

 Juhász László és felesége Hódmezővásárhelyről jött, kifejezetten a fesztiválra.

– Nálunk is divat a tepertő, bár egyre ritkábban lehet igazán jót találni. Itt nagyon finomat ettünk, az emberek kedvesek, barátságosak, nagyon jó itt lenni. A pálinkát is meg fogom kóstolni, habár az komoly ellenfél, óvatosan kell vele bánni.

Balogh-Stampf Mariann kiemelte,  Mórahalmon a turisztika fontos része a vendéglátás, a szállodák,a fürdők és a különböző fesztiválok szervezőinek együttműködése. De a mórahalmiak kedvére tenni legalább annyira fontos, mint a városba érkező vendégeknek.

A pálinkaversenyt Csiszár János nyerte meg muskotály törkölypálinkájával, gratulálunk az eredményhez!