„Ők a mi szemünk és szívünk…” Falu-és tanyagondnokok találkoztak az ásotthalmi családi napon

666

A sok munka mellett a hétvégén jutott egy kis idő a kikapcsolódásra is a falu-és tanyagondnokoknak. Ásotthalmon rendezték meg szombaton a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének családi napját. A kisebb településeken, az elszigetelt tanyavilágban különösen fontos a személyes gondoskodás megnyugtató közelsége, ebben pedig nagy szerepet játszanak a falu-és tanyagondnokok. Ezen a napon lehetőség nyílt számukra egy kis beszélgetésre, tapasztalatcserére. A tikkasztó hőség ellenére több bográcsban főtt az étel, sült a lángos, játszottak a gyerekek, és még egy kis tárlatvezetést is tartottak a Bűbáj Élménybirtokon. Bálint László, az idén 25 éves egyesület elnöke arról mesélt, hogy minden esztendőben, augusztus első szombatján tartják ezt a számukra nagyon fontos eseményt.

– Ezzel a nappal köszönjük meg saját családjainknak azt, hogy elviselik a munkánkat, ami miatt gyakran nélkülözniük kell bennünket. Hiszen mi nem csak egy tál levest viszünk a tanyákon élőknek, hanem lelki támaszai is vagyunk, sokszor egy pár perces beszélgetés többet jelent számukra, mint a tőlünk kapott étel. Van, akire csak mi nyitjuk rá az ajtót. Nagyon szeretnek bennünket, ez egy abszolút bizalmi állás.

Ásotthalom területe 12,5 ezer hektár, 380 km külterületi útja van, több, mint 2000 ember él az 1647 számozott tanyán. Ezek leginkább szórtan álló épületek, sokszor a legközelebbi szomszéd 5 km-re van.

Csótiné Ördög Edit a Homokháti Szociális Központ intézményvezetője. Bár most nem szervezőként, hanem meghívott vendégként érkezett a családi napra, szívesen váltott velünk pár szót.

– A gondnokok feladatai nélkülözhetetlenek. Folyamatosan együttműködnek velünk, ők a jelzőrendszer első állomásai. Ők a mi szemünk és szívünk. Lelkiismeretességük példaértékű. A tanyán élő emberek családtagként tekintenek rájuk, és a gondnokok is egymásra, erre is jó példa ez a családi nap.

Közben megérkezik hozzánk Sümeginé Ország Edit is, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének munkatársa.

– Az egyesület 1997-ben még csak 14 tanyagondnoki szolgálattal indult, ma már a működési területünkön 310-ről beszélhetünk. Mi vagyunk az ő érdekképviseletük, az  időnként egyáltalán nem egyszerű feladataikban igyekszünk segíteni nekik. Számos problémával találhatják szembe magukat, télen a hó okozhat gondot, nyáron például arra is kell figyelniük, isznak-e eleget a tanyán élők. Nem is gondolnánk, mennyi apróságnak tűnő dolguk van. Éppen ezért időnként tartunk szakmai napokat, esetmegbeszéléseket, vagy például családi rendezvényt, mint ez a mai is.

A falu-és tanyagondnokok- legyen akár karácsony, vagy húsvét – éjjel-nappal hívhatóak. Ha szükséges, a vasárnapi ebéd mellől is felállnak, és mennek, hogy az elszigetelten élő, főleg idős emberek egyetlen percre se érezzék, hogy magukra maradtak.