Ökoturisztikai fejlesztés valósulhat meg a vajdasági Törökbecsével: a két város közös pályázata 557 ezer 602 eurós támogatást kapott a Natura2000 keretében. Sándorfalva és a vajdasági Törökbecse között 2009-ben eresztett gyökeret a barátság, amelyet nemrégiben testvértelepülési megállapodással erősítettek meg. A jó kapcsolatot tovább mélyíti egy 2016-ban benyújtott pályázat, amely 557 ezer 602 eurós támogatást kapott a Natura2000 keretében, így mindkét városban ökoturisztikai megújulás valósulhat meg. A szerbiai településen a Tisza ősmedrében lévő Sókopó környezetét újítják meg, és sokak örömére végre megközelíthetővé teszik a több mint 222 ezer eurós forrás segítségével.Sándorfalván szintén turisztikai fejlesztés jön létre a természeti és kulturális értékek újjáélesztése mentén. A hétfői projektnyitó konferencián Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester kiemelte, Sándorfalvának van egy olyan gyönyörű környéke, ami mellett mindenki elmegy.

L3305861

– Különleges helyen élünk mi is és a törökbecseiek is, és ezt közös összefogással meg kell mutassuk, ki kell használjuk az adottságokat – hangsúlyozta a településvezető.

A több mint 365 ezer eurós – azaz mintegy 108 millió forintos – sándorfalvi beruházás részleteit Tóth Sándor projektmunkatárs ismertette. Mint elhangzott, a két település hasonló természeti értékekkel, kulturális örökséggel és tervekkel rendelkezik, ezért is fogtak össze.

– A Nádas-tónál már van egy strand, de ez önmagában még kevés, ezért átalakítjuk a bivalyrezervátummal rendelkező területet, és egy olyan élőhelyet alakítunk ki az állatok számára, amely turisztikai látványossággá válik. Kilátóból nézhetjük majd a darvak vonulását, illetve a bivalyok legeltetését, és idővel a vízi élővilágunk is bővül. Ez nem egy szigetszerű beruházás, jól kapcsolódik a Zöld Város programhoz, a fejlesztéseket pedig turisztikai útvonal köti össze hamarosan – részletezi.

L3305866

A turizmus fellendítését szolgáló értékmentés 2020 márciusáig tart, ezt követően a testvértelepülések iskolái számára kirándulóhelyként is működnek majd a megújított városrészek.

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Karnok Csaba