8 C
Mórahalom
2019.02.18.

Móra-Net TV 2019. 8. heti műsora február 18-tól

Móra-Net TV 2019. 08. heti műsor

KEDDEN 18 órától!

Hírek
Hírháttér

  • Szülői összefogás a röszkei iskolában
  • Portré egy szegedi képregényrajzolóval Mórahalmon
  • Jégbontó Átokházi Böllérnap

Fórum / Zákányszéki Egészséghét -Dr. Pipicz Márton: Szülőként mit tehetek gyermekem egészségéért?

Monitorpresszó / Aranyló boldogság – Ambrózy Béla Báró Méhész és Környezetvédő Egyesület (dokumentumfilm)

Ünnepeink, rendezvényeink / Sándorfalvi Kulturális Napok: Komolyzenei koncert

Hírek, Hírháttér (ismétlés)

SZERDÁN ismétlés 17 órától!

PÉNTEKEN 18 órától!

Hírek, Hírháttér (ismétlés)

Gyerek PEReC / A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola műsora

Klipper / zenei aktualitások

SZOMBATON ismétlés 17 órától!

VASÁRNAP ismétlés 14 órától!

Kültéri fitness park, gyalogátkelőhely és piaccsarnok is létesül idén Zákányszéken

Minden év előremutató tervekkel indul minden háztartásban. Az önkormányzatnál sincs ez másképp. Sikeresen megvalósították az energetikai projektet, mely során megújult az iskola, a sportcsarnok és takarékosabbá vált az óvoda épülete is. Közel 230 millió forint kellett ahhoz, hogy új ajtók-ablakok, új fűtésrendszer, korszerű világítótestek és napelemes rendszer szolgálja az intézmények takarékos működését. Csapadékvíz elvezető és szikkasztó rendszer, záportározó képezi az alapját egy hosszú távú elképzelésnek, mely a sportpálya mellett egy rendezett területen sport- és szabadidőpark kialakítását teszi majd lehetővé. A folytatásban először egy kültéri fitness park épül a záportározó mellett, még az idén.

– Utolsó évébe lépett az öt évvel ezelőtt bizalmat kapott testület, de az önkormányzati választásokig még mindig  nagyon sok a teendő. Pályázati forrásból biztosan megvalósul a már említett fitness park és felépül a régi vásártéren a piaccsarnok. Fejlesztjük intézményeinket, és önerő bevonásával biztonságosabbá, szebbé tesszük településünket, környezetünket. Megkaptuk az engedélyt a központban gyalogátkelőhely építésére, ehhez kapcsolódóan járdát újítunk fel a főutcán és az óvoda előtt. A COOP üzlet előtti terület is meg fog szépülni, erre tett ígéretet az üzletlánc vezetője – magyarázta Matuszka Antal polgármester.

A tél nem kedvezett a külterületi utaknak sem. Kiemelten kezelik majd ezeknek helyreállítását és karbantartását is, bár a tavaszi mezőgazdasági munkák szállítójárművei és erőgépei folyamatosan rontják a földutak járhatóságát.

A tavaszi munkálatok megkezdéséig még sok rendezvény vár a település lakóira, hiszen szinte minden korosztálynak van bálja, legyen az óvodás, vagy nyugdíjas. A polgármester arra biztat mindenkit, hogy éljenek a kikapcsolódás lehetőségével, tiszteljék meg a szervezőket azzal, hogy részt vesznek a rendezvényeken.

Márciusban ismét Rügyfakasztó Tavaszi Mulatság lesz Zákányszéken

Március 2-án Rügyfakasztó Tavaszi Mulatságra kerül sor a zákányszéki Sportcsarnokban. Az este folyamán lesznek meglepetés műsorok, tombola, vacsora a Vadgesztenye étterem jóvoltából, valamint hajnalig tartó jó hangulat a Minor zenekarral.

A bál nem batyus, a szomjazókat elérhető árakkal a Pedro kocsma büféje várja.

Jegyek elővételben a Lengyel téri butikban vásárolhatók.

Vacsorás jegy felnőtteknek 4000 Ft, gyermekeknek 3000 Ft.

Sétáló jegy 1500 Ft.

Az est bevételét jótékony célra fordítják a szervezők.

Idén is Szerelmes Kalandtúrára várják a párokat

A Házasság Hetéhez kapcsolódva idén is várják a vállalkozó kedvű házaspárok, szerelmespárok jelentkezését február 14-e és március 14-e között. Olyan feladatokat biztosítanak számukra, amelyek lehetőséget nyújtanak kapcsolatuk elmélyítésére és a közös kikapcsolódásra.

Nem csak mórahalmiakat várnak a kihívásra!

Akik kiállják a hétköznapokba illeszthető, egyénileg szabadon ütemezhető „próbákat”, sorsoláson vesznek részt – melyen további, kettesben eltölthető időhöz, újabb randevúhoz juthatnak.

Fődíj: 1 pár számára gyertyafényes vacsora a Bivaly Bowling Club & Bar jóvoltából. További nyeremények: 2db jegy Pál Feri mórahalmi előadására, páros mozijegyek és színházjegyek (Aranyszöm Rendezvényház, Mórahalmi Szabadtéri Színház, Cinema City Szeged) , családi fürdőbelépők, kényeztető kezelések a gyógyfürdőben, családi bowlingozás.

Jelentkezés és bővebb tájékoztatás a morahalmi.szerelemproba@gmail.com

További információ: www.hazassaghete.hu

Változatos foglalkozások várják az érdeklődőket Zákányszéken

A Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár a következő csoportfoglalkozásokra várja a jelentkezőket:

  • Ének- és zeneművészeti csoport: a Zákányszéki Parasztkórus minden héten kedden 18 órától tartja próbáit Pálnik András művészeti vezető irányításával.
  • Hagyományőrző tánccsoport: a néptáncot Kispéter Éva és Beták Barnabás oktatja minden kedden 19.30 – 21.30 óráig. A csoport tagjai az elmúlt évben megkezdett koreográfiák továbbfejlesztésén, valamint az idei év decemberére tervezett néptáncgálára készülnek.
  • Kreatív kézműves foglalkozás: következő foglalkozás február 23-án 9-11 óráig lesz, ahol az érdeklődők Czékus Kitti segítségével a nemezelés technikájával ismerkedhetnek meg.
  • Kreatív hobbivarró szakkör: Vásárhelyi Mihályné mórahalmi varrónő szakmai irányításával a szabás-varrás fortélyaival ismerkednek a hobbivarrók. A következő foglalkozás február 27-én 17 órától lesz a művelődési házban.
  • A Gazdakör összejöveteleire havonta egy alkalommal várja az érdeklődőket Négyökrűné Juhász Mária növényorvos, ahol lehetőség van a mezőgazdasági termelés aktuális kérdéseinek megvitatására, termesztési ismeretek elsajátítására és tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztására.
  • Női kör: A Zákányszéki Nőegylet Ördögh Dezsőné vezetésével havonta egy alkalommal tartja összejöveteleit. A februári téma a farsangi est megszervezése, melyre február 23-án kerül sor. A tagok lelkesen készülnek a fellépésre: táncos koreográfiával és színdarab előadásával színesítik a rendezvényt.
  • A Főzőklub első foglalkozása március 28-án indul havi rendszerességgel a művelődési házban, Szűcs Julianna klubvezető irányításával. Várjuk azon érdeklődők jelentkezését, akik a főzés világában jártasak, de szeretnének megismerkedni az egészséges alapanyagokkal, új ízekkel. A klubban lehetőség lesz főzésre, kóstolása, receptek cseréjére. Várjuk a kezdő háziasszonyokat is! Az alapanyagokat biztosítjuk!

A csoportokhoz továbbra is lehet csatlakozni. Érdeklődni a művelődési házban Zombori Istvánnénál, a teleházban Veszelka Zotánnénál lehet.

A foglalkozások „Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása Ruzsa, Öttömös és Zákányszék településeken” c. pályázat keretében valósulnak meg.

Mórahalmi élményfürdő februárban is – egyre több a távolról visszajáró vendég

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben jelenleg – az aktuális évszak lehetőségeihez mérten – 16 medence üzemel. Természetesen ez 16 is változatos szolgáltatást biztosít a vendégek számára, hiszen a gyógy- és úszómedencék mellett csúszdák, gőzkabinok, szaunák és több mint harminc fajta kezelés várja a vendégeket, tehát mindenki megtalálhatja a számára kikapcsolódást biztosító részleget.  Sőt, aki március 31-ig teljes árú belépőjegyet vásárol, a blokk ellenében féláron próbálhatja ki Mórahalom legújabb sport-, és szórakoztató központját a Bivaly Bowling Club&Bar-t!

Közismert tény, hogy a mórahalmi fürdőben nap mint nap számos külföldi vendég megfordul.  Elsősorban Szerbiából – főleg Vajdaságból – jönnek, de egyre több a távolabbi, például a romániai, erdélyi részről érkező látogató is. Elmondható, hogy a külföldi vendégforgalom aránya 60% fölött van.

Farkas Gábor, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vezetője elmondta, hogy a hétvégék és a magyarországi, valamint a környező országok ünnepnapjai alkalmával igencsak megszaporodnak a látogatók, ezért már 4. éve annak, hogy a fürdő ún. kiemelt jegyárakat alkalmaz ezekben az esetekben.  Mivel az említett napokon jóval több vendég érkezik mint egyébként, ezért a kettős jegyárképzéssel valamennyire harmonizálni tudják a szabad- és hétköznapi forgalom arányát.

Február 15-17. között, vagyis a soron következő pénteken és hétvégén – a szerb államiság ünnepe miatt – ismét a kiemelt jegyáras belépők lesznek érvényben.

A gyógyfürdő árairól az intézmény web- és Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Jégbontó Átokházi Böllérnapra csalogatnak Ásotthalmon

Átokházán ismét disznóölés lesz jó pálinkával, igaz barátokkal, disznótoros finomságokkal!

Program

Már reggel 8 órakor várják a böllérnap résztvevőit! A bátorító szúró pálinka után Tüsi Böllér feni meg a kését! Egész délelőtt látványos, hagyományőrző disznóvágás, disznótoros étkek várják a kóstolókat.

12 órától Jó ebédhez szól a nóta : Radics Bálint citerál, Király Imre tárogatón játszik.

14 órától Kunsági Bogár Bálint tart tárlatvezetést a Rózsa Sándor Élményházban. A belépés díjtalan.

Herbály András Betyár tanoda előadását is megnézhetik, valamint Sz. Kovács Tibor a dél-alföldi pásztor- és betyáréletről tart előadást. Az esti vigasságot F. Juhász Zoltán botos táncával nyitja meg.
A szervezők szeretettel várnak mindenkit!

Szálláslehetőség a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium Kollégiumában lehetséges előzetes jelentkezés esetén február 12-ig, a következő telefonszámon: +36 20 4963094

A böllérnap Facebook-eseményét itt találod!

 

A vásártér és több tanyai út is megújul Ruzsán

2019-ben (is) felújítják a ruzsai kirakodóvásár területét, valamint több tanyai út is megújul a település környékén.

Aki kedveli az állat- és kirakodóvásárokat, az valószínűleg járt már a ruzsai vásárban, amelyet 19 éve szerveznek meg: havonta egyszer, vasárnaponként. Főként tavasszal és ősszel tele van árussal, a vevők száma pedig sokszor megközelíti 10 ezret.

– Érkeznek mindenhonnan árusok: Pestről, Bajáról és a határon túlról is. Szerintünk ennek még megvan a tipikus vásári, bolhapiaci hangulata, különleges termékekkel és jó alkulehetőségekkel várjuk az érdeklődőket. Emiatt a barátságos légkör miatt jönnek el sokan hozzánk minden hónapban – részletezte Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere.

Annak érdekében, hogy az árusok és a vevők komfortérzete jobb legyen, minden évben végeztek fejlesztéseket a területen. Tavaly az áramellátást korszerűsítették, idén ennél nagyobb beruházásba fognak: a vidékfejlesztési program keretében fedett elárusítóhelyeket – fapavilonokat – alakítanak ki, és felhúznak egy 200 négyzetméteres csarnokot is. Itt hidegebb időben kisállatokat – papagájokat, tengerimalacokat – árusítanak majd. A parkolóból való kivezető utat leaszfaltozzák 150 méter hosszan.

Ruzsa 55 millió forint támogatást nyert erre a három fejlesztésre, ám valószínűleg önerőt is kell hozzátennünk. A munkálatokat nyárra tervezik, tehát ősszel már jobb körülmények között vásározhatnak az érdeklődők.

Emellett több útszakasz is megújul, így az a tanyai út is, amely a Ruzsa és Üllés közötti aszfaltutat köti össze a Ruzsa–Szeged úttal. Ez azért is fontos, mert akik az üllési, ruzsai tanyavilágban élnek, könnyebben eljutnak Mórahalomra. A homokos utat leaszfaltozzák, a meglévő összekötő aszfaltos utakat pedig felújítják. Egy ehhez csatlakozó útszakasz – amely mellett sok tanya van – útalapot kap hamarosan, szintén a vidékfejlesztési program keretén belül.

delmagyar.hu

Egészséghét Zákányszéken

Zajlik az Egészséghét Zákányszéken!

Február 13-án, szerdán 9-től 15 óráig bőrgyógyászati szűrést tart Dr. Krizsa Judit a Védőnői tanácsadóban, melyhez időpont egyeztetés szükséges a védőnőknél. 10 órától Dr. Pipicz Márton, a Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda vezetőjének előadása következik a művelődési házban. Téma, hogy a szülők mit tehetek gyermekeik egészségéért. Ezt követően 17 óra 30 perctől Tanács Matild asztrológus tart előadást.

Február 14-én, csütörtökön 14 órakor újraélesztő tanfolyam lesz szintén a művelődési házban, ahol 17 óra 30 perckor Dr. Gőgh Edit, kunszentmártoni pszichiáter főorvos tart előadást a Házasság heti rendezvény keretein belül.

Pénteken Fitt délután Gut Gabival, akitől nyolc igazságról hallhatnak az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Február 17-én, vasárnap 11 órától szentmise lesz a zákányszéki családokért, házaspárokért a Szentháromság Templomban.

Az egészséghét programjairól részletes tájékoztatást a www.zakanyszek.hu, a www.zakimuvhaz.hu és a Zákányszék község közösségi oldalán találnak.

Megemlékezés az 1944-45-ös délvidéki magyar népirtás ártatlan áldozatairól Ásotthalmon

Megemlékeznek Ásotthalmon az 1944-45-ös délvidéki magyar népirtás során elhunyt ártatlan magyar áldozatokról. A Délvidéki Emlékparkban beszédet mond Teleki Júlia vajdasági túlélő, helytörténész, Toroczkai László, Ásotthalom nagyközség polgármestere és Katona Róbert, Királyhalom helyi közösség elnöke. Biacsi József plébános atyával közös imádság hangzik el az elhunytak lelki üdvéért. Közreműködik Király Imre tárogatón és az Ásotthalmi Népdalkör. A megemlékezés február 17-én 11 óra 30 perckor kezdődik.