-2 C
Mórahalom
2018.12.14.

Cipősdoboz akció a mórahalmi könyvtárban

A Baptista Szeretetszolgálat idén is megtartja Cipősdoboz akcióját, amelynek mórahalmi gyűjtőpontja a Tóth Menyhért Városi Könyvtár. Aki szeretne adományozni, annak nincsen más dolga, mint keresni egy jó állapotban lévő cipősdobozt, eldönteni, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szeretné adni, és ennek megfelelően megtölteni ajándékkal. A becsomagolt cipősdobozt a mórahalmi városi könyvtárban lehet leadni december 20-ig. Az akció részleteiről tájékozódni lehet a városi könyvtárban, valamint a www.ciposdoboz.hu weboldalon.

Közterületi wifi hálózat épül Mórahalmon

Mórahalom, városismereti applikációt fejlesztett Mórahalom. képen: Stampf Mariann a városismereti játék egyik helyszínén. fotó: Kuklis István

Mórahalom önkormányzata a napokban értesült róla, hogy újabb fejlesztésbe kezdhet 2019-ben. A város egy pályázat keretében 15 000 Euró értékű utalványt kapott közterületi wifi kiépítésére. Így hamarosan ingyenesen lehet majd internetet használni a település bizonyos pontjain.

Fotó: Kuklis István

Ugyanezt a fejlesztést még közel száz magyar település végezheti el, a megyéből Mórahalmon kívül nyert még Csengele, Deszk, Balástya és Kistelek.
A következő lépés a támogatási megállapodás megkötése lesz – adta hírül az önkormányzat

Pasztell Chanson Zsombón: Vattay Noémi képeivel megidézi a két világháború közti időszakot

Az ünnepek közeledtével egy igazán különleges hangulatú kiállítás nyílt meg Zsombón, a közösségi házban. A festménykiállítást a két világháború közti polgári női viselet ihlette, mely napjainkban reneszánszát éli. Vattay Noémi festményei révén időutazásra indulhat a látogató – így invitál a közösségi ház vezetője, Hajdu Lajos a kiállításra. Vattay Noémi Pasztell Karácsonyi Chanson című kiállítása az alkotó személyes részvételével nyílt meg december 5-én, aki civilben a Bajai Járásbíróság bírája. A kiállítás december 23-ig tekinthető meg a közösségi házban.

December 14-én adják át a mórahalmi szakképző új épületét

Mórahalom városi önkormányzat a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve 2015-ben kezdeményezte egy, a Szakképzési Centrum szervezeti keretein  belül működő, új  mórahalmi  szakképző intézmény létrehozását. A szerződő partnereket az iskolaalapításkor az a cél vezérelte, hogy a térség turisztikai, egészségturisztikai és gazdasági helyzetét kihasználva a fiatalok számára olyan, a helyi igényeken alapuló,  piacképes szakmát, hosszú távú és  kiszámítható életutat tudjanak  biztosítani, mely egyben elő is segíti helyben történő  elhelyezkedésüket. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkársága a szakképző intézmény alapításának kezdeményezését  támogatásra érdemesnek ítélte. A sikeres és eredményes  beiskolázást követően a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája és Garabonciás Kollégiuma a   2018/2019. tanévben  már megkezdte oktató–nevelő munkáját, a beruházás első ütemeként átadott Gyakorlóközpont épületében. Az elmúlt hónapok alatt a tervek formát öltöttek és a  teljes  iskolaépület  kivitelezése megtörtént, melyet december 14-én 10 órakor adnak át egy ünnepség keretében.  Az átadótól képes beszámolóval jövő héten jelentkezünk.

Különleges adventi kalendáriummal készül a karácsonyra Domaszék közössége

Domaszéken egészen különleges adventi kalendáriummal kedveskednek a falu közössége számára. Az önkormányzat és a Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület kezdeményezésére decemberben minden nap, egészen karácsonyig más-más ablakban villannak fel az ünnepi fények és díszek. Aki nyomonkövetné, éppen hol kell keresni az adventi ablakokat a faluban, keresse fel a Doma Tv és az egyesület közösségi oldalát, ahol miden nap beharangozzák az aktuális utcát és házszámot.

Íme az első ablakok:

Karácsonyváró programok sora Ásotthalmon

Ásotthalmon igen sűrű a december a programlehetőségek tekintetében. A közösségi gyertyagyújtások mellett más klubfoglalkozásokkal, kézműveskedéssel és jótékony kezdeményezésekkel készül a nagyközség az ünnepre.

Ásotthalom Nagyközség Önkormányzata és a Homokháti Szociális és Gyermekjóléti Központ helyi tagintézménye közös szervezésében ruhabörzét tartanak december 13-án a művelődési házban. Az ingyenes ruhabörzére 14 órától várják a látogatókat.

December 18-ig várják a mézeskalács faluhoz az alkotásokat Ásotthalmon. Az otthon készült mézeskalács házikókat faluvá rendezve állítják majd ki a művelődési házban, mint ahogyan tavaly is nagy sikerrel tették. A kiállítás után a házikókat visszaadják majd alkotóiknak.

A művelődési ház gyermekeknek szóló kézműves szakköre ebben az évben utolsó foglalkozását tartja december 17-én 16-18 óráig. Várnak minden kedves érdeklődő családot egy kis karácsonyi kézműveskedésre, és az év zárásaként egy kis meglepetés finomságra.

Karácsonyi Tipegő Klubba várják a babákat és szüleiket Ásotthalmon. December 17-én 10 órától Kerekítő Bábos Tornán lehet részt venni Szabó Emesével, majd kézműves foglalkozás, meglepetés tízórai és ajándék várja babákat.

Ásotthalmi családok karácsonyát tenné szebbé az önkormányzat – Várják az adományokat!

Ásotthalom

Ismét gyűjtést szervez az ásotthalmi önkormányzat az ünnepek idejére, melynek keretében a befogadott adományokat december 21-én szeretetvendégséggel egybekötött ünnepségen adják át a rászoruló családoknak. Az önkormányzat várja a művelődési házban a csomagokat, melyekben lehet játék, háztartási eszköz, bútor, édesség, gyümölcs és tartós élelmiszer. Aki pénzbeli adománnyal szeretné támogatni a rászoruló ásotthalmiakat, az megteheti bankszámlára utalással is, amennyiben a közlemény rovatban feltüntetik az adomány szót.

Móra-Net TV 2018. 50. heti műsora december 11-től

Móra-Net TV 2018. 50. heti műsor

KEDDEN 18 órától!

Hírek
Hírháttér

  • Új szolgáltató csarnok a mórahalmi ipari parkban
  • Külföldi diákokat fogadott a ruzsai iskola
  • Országos Judo Bajnokságot rendezett Mórahalom
  • Kötetbemutató, borkóstoló és irodalom egy estén Mórahalmon

Mesevilág / A Mikulás és a rendetlen nyulak

Ünnepeink, rendezvényeink /

  • Második adventi gyertyagyújtás Mórahalmon az iskolások műsorával
  • Papírra vetve eredményhirdetés és gálaműsor a Rotary Club Mórahalom szervezésében

Hírek, Hírháttér (ismétlés)

SZERDÁN ismétlés 17 órától!

PÉNTEKEN 18 órától!

Hírek, Hírháttér (ismétlés)

Sport / Mórahalom VSE – Deszk (Megye II. osztályú labdarúgó-mérkőzés)

Klipper / Zenei összeállítás

SZOMBATON ismétlés 17 órától!

VASÁRNAP ismétlés 14 órától!

 

Több mint egymilliárd forint jut a Tanyafejlesztési Programra

Meghirdette az Agrárminisztérium a jövő évi Tanyafejlesztési Programot. A rendelkezésre álló 1,23 milliárd forint három célterület között oszlik meg – mondta Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden, Budapesten.
Az idén nyolcadik alkalommal meghirdetett programban mintegy 200 millió forint jut a települési és térségi fejlesztések támogatására, 637 millió forintot különítettek el a tanyák és a tanyás térség megőrzésére, fejlesztésére, valamint tanyagazdaságok indítására. Emellett 300 millió forintot biztosítanak a tanyai lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre – sorolta az államtitkár.
A felhívások decemberben jelennek meg a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján, illetve a kormany.hu oldalon, a kérelmeket 2019. január második felétől lehet majd benyújtani, a projekteket pedig 2019. december 31-ig kell megvalósítani. Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy az egyéni tanyagazdaságokra vonatkozó támogatási lehetőségekre évről-évre egyre nagyobb pályázói igény mutatkozik, ezért a számukra biztosított források nagyobb hangsúlyt kapnak. Azon ügyfelek, akik a korábbi években nyertek támogatást, viszont pályázatuk megvalósítása még folyamatban van, a projektben vállalt fejlesztéseket legkésőbb 2019. május 31-ig tudják kivitelezni.
Az eddigi, hétéves működés során összesen közel kétezer pályázat részesült pozitív elbírálásban, amely több mint 8,9 milliárd forint megítélt nemzeti támogatást jelent – mondta az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az uniós forrásból megvalósuló Vidékfejlesztési Programban (VP) április 4-ig lehet folyamatosan benyújtani a tanyák villany-, víz- és szennyvízberuházásainak támogatására a kérelmeket. Eddig 1,3 milliárd forintról született döntés, a rendelkezésre álló keret 8,23 milliárd forint. Az államtitkár emlékeztetett, hogy idén másodjára hirdette meg Az Év Tanyája pályázatot az agrártárca, az elismeréseket december 10-én adják át.
Forrás: MTI

Adventi hangulatok a Homokhátságról – Galéria!

Domaszék

Elérkezett az adventi várakozás időszaka. Térségünkben minden településen hagyománnyá vált, hogy közösségi koszorún gyújtják meg a gyertyákat az advent jegyében. A köztéri parkokban megtartott ünnepi pillanatokhoz az összes homokháti településen hozzájárulnak a helyi óvodások, iskolások, egyéb szervezetek, díszpolgárok és a plébánosok is. Az ünnep jegyében pedig a kézműves vásárokon forró italokat kortyolgatva és vendégváró falatokat kóstolva lehet beszélgetni, együtt hangolódni karácsonyra. A Móra-Net Tv igyekszik minden héten elhozni néhány szép pillanatot ezekről a gyertyagyújtásokról, de természetesen mindenkit arra bíztatunk: látogasson ki személyesen is a rendezvényekre! A programokat településekre lebontva rendszeresen olvashatják Képújságunkon is.