25 C
Mórahalom
2019.06.16.

Még néhány nap és megkezdődik a Mórahalmi Nyár – A befejező munkálatokat végzik a Patkó Lovas Színházban

Péntek délben még nagy erőkkel zajlottak az utolsó simítások és munkálatok a Mórahalmi Patkó Lovas Színházban. Lassan a fény- és hangtechnika, valamint a színpadi elemek is végső helyükre kerülnek, hiszen jövő héten, azaz június 17-én hivatalosan is megkezdődik a Mórahalmi Nyár programsorozata. Ennek első produkciója a már említett lovas színházban lesz, ahol is egy fergeteges atmoszférát ígérő musicalt, a Haverok, Buli, Bon-Bont tekinthetik meg a nézők.

Az előadók egy 15×9 méteres színpadról fogják szórakoztatni a közönséget, illetve egy 7×3 méteres ledfal is hozzájárul a hangulat fokozásához. Az Patkó kapui 14 alkalommal nyílnak meg az érdeklődők előtt, néhány előadásra még mindig van szabad hely. Mint a korábbi években, most is ingyenes fürdőbelépő jár a jegy mellé, tehát, aki a színházi élmény mellett szívesen csobbanna egyet a nyári kánikulában, az mindenképpen váltson jegyet valamelyik produkcióra.

A Patkó Lovas Színház, illetve a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő nyújtotta szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeken túl további helyi programok járulnak hozzá a feledhetetlen nyári élményhez. Ilyen például a júliusban fellépő Száztagú Cigányzenekar Nagykoncertje, a hagyományos Homokháti Sokadalom és Dél-Alföldi Rétesfesztivál, vagy éppen a Kolo Szerb Kulturális Központ repertoárja, mely hétről hétre változatos rendezvényeket biztosít az érdeklődők számára.

A programokról, illetve jegyárakról az Aranyszöm Rendezvényházban, illetve az intézmények weboldalin érdeklődhetnek.

Nyári növényvédelem, befőzési technikák, kreatív kézművesség – A Zákányszéki Művelődési Ház júniusi foglalkozásai

A Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtárban júniusban folytatódnak a már megszokott havi szakkörök. A hónapban a következő összejövetelekre várják az érdeklődőket:

  • Gazdakör 06.24. 18 óra –  Júniusi növényvédelem

   Vezető: Négyökrűné Juhász Mária növényorvos

  • Kreatív Hobbivarró szakkör 06.26. 17 óra – Újrahasznosítható textilek felhasználásának  lehetőségei 

    Vezető: Kálmán Kamilla mester női szabó

  • Főzőklub 06.27. 14 óra  –  „Mi kerül a kamrába?” –  Befőzés, házi tartósítás hagyományosan és korszerűen.  Házi fűszerkészítés, aszalás, szárítás.

    Vezető: Szűcs Julianna

    • Női kör 06.27. 18 óra –  Nyári programok megbeszélése

Vezető: Ördögh Dezsőné

  • Kreatív kézműves szakkör 06.28. 18 óra – Bútorfestési alapismeretek, újabb technikák megismerése

    Vezető: Czékus Kitti

Bővebb információ kérhető a Művelődési Házban munkanapokon 8-16 óráig vagy a 06-62-590-010 telefonszámon.

Mocsári kardvirággal és sárga kakascímerrel ismerkedtek a zákányszéki ovisok – Tanya-ovi Program az Ezerarcú Sömlyéken

A Tanya-ovi Program keretén belül az Ezerarcú Sömlyéken barangoltak a Zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsőde növendékei. Az adott természetvédelmi terület kiemelt jelentőségű mind a megye, mind Zákányszék szempontjából, hiszen rajta több védett növényfaj is virágzik az év folyamán. Az ovisok játszva szemlélték és fedezték fel ezeket a színpompás növényeket. A program fontos szerepet tölt be mind a környezeti nevelés, mind településük szépségének megismerése szempontjából.

Liebhaber Gáborné, az intézmény és jelen program vezetője elmondta, hogy egy nevelési évben az ovisok 12 alkalommal keresnek fel ilyen, vagy ehhez hasonló természeti környezetet: mezőt, erdőt, vizes élőhelyet vagy vesznek részt tanyaprogramokban. Most, az Ezerarcú Sömlyéken alkalmuk volt megismerkedni a rendkívül védett mocsári kardvirággal és az összes többi növénnyel, amely itt megtalálható. Többek között azzal a határozóval a kezükben vizsgálták a növényeket, mely a zákányszéki Ezerarcú Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület pályázati munkája. Az óvónő már évek óta eredményesen használja ezt a kiadványt a gyermekekkel.

Az intézményvezető kiemelte azt is, hogy ma már talán a felnőttek közül is kevesen ismerik az itt megtalálható növényeket, de ha a gyerekek a mindennapokban hozzájutnak ehhez az ismerethez és a felfedezés élményéhez, akkor ez befolyásolhatja őket későbbi életükben, akár pályaválasztásukban is.

A szó szoros értelmében testvértelepülés lett Sándorfalva és Algyő

Június 12-én Sándorfalván, a Pallavicini Kastély Dísztermében ünnepélyesen aláírta a Sándorfalva és Algyő közötti testvértelepülési megállapodást Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva és Molnár Áron, Algyő polgármestere. Az esemény napra pontosan Sándorfalva megalapításának 140. évfordulóján történt és, ahogy a polgármesterek fogalmaztak: valódi testvéri kapcsolatukat most hivatalossá tették.

1879-ben ugyanis, a tiszai nagy árvíz elöntötte Algyő területét is, ezért őrgróf Pallavicini Sándor saját telkeiből adományozott a lakosságnak a mai Sándorfalva területén, hogy újrakezdhessék életüket. Ebből adódóan a két település lakossága rokoni szálakkal is kötődik egymáshoz. A testvértelepülési megállapodás aláírása után kulturális és gazdasági téren is szeretnének együttműködni, azon felül, hogy emberi kapcsolatokat ápolnak immár közel másfél évszázada. A testvéri összefogás első lépése, hogy az algyőiek igénybe vehetik a Nádastó Szabadidőpark helyi lakos kedvezményét, és fordítva: a sándorfalviak is az algyői kedvezménnyel pihenhetnek a Borbála Fürdőben.

 

Országos hőségriadó

Életbe lépett a hőségriadó! Az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás a legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés június 13-tól  június 16-ig lesz érvényben!

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton, illetve a medencéknél pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Továbbá, védjük  bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal. A gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban egy percre se hagyjuk!

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

Oreós spárgás sütemény is akadt az öttömösi fesztiválon

Idén a szokásosnál több, legalább negyvenféle spár­­gás ételt készítettek az öttömösi asszonyok a hagyományos spárgafesztiválra. A szombati ese­­ményt már 25-ször rendezték meg a településen, ahol sokan fog­lalkoznak spárgatermesztéssel.

– Spárgás bonbon, spárgás ivólé, spárgás töltött paprika is van az asztalon, idén különlegesség az oreós-spárgás sü­temény, és most sem maradha­tott ki a népszerű puffancs – mu­­tatta a kínálat egy részét Dobó István polgármester. A jubileumra születésnapi tortát is sütöttek, nem kérdés, ennek is spárga volt az alapja.

Az ünnepi alkalommal két dísz­polgári címet és hat Öttömös Községért Emlékérmet adtak át. Díszpolgár lett Vargáné Dobó Jolán és Bata Ferencné, akik évek óta összefogják azokat, akik a spárgaételeket készítik a fesz­tiválra. Kiállítások is kísérték a rendezvényt, helyi kézművesek mutatták be termékeiket: mézeskalácsos és fafaragó is bemutatkozott. Míg a szülők a spárgás éte­­leket fogyasztották, a kisebbeket ingyenes játékudvar várta rendőrségi és tűzoltó-bemutatóval.

Az ételkülönlegességek bemutatója után Dévényi Tibi bácsi szórakoztatta a közönséget retró bulival, majd este nyolc órakor Charlie lépett színpadra.

Forrás: delmagyar.hu

Erős forgalom várható a Csongrád megyei határátkelőhelyeken

A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt június közepétől erős forgalom várható a Csongrád megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője kedden Röszkén.

Terbe Roland a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös sajtótájékoztatóján elmondta: július végéig kilépő irányba, augusztus elejétől a belépő oldalon alakulhatnak ki torlódások. Hozzátette: a legkritikusabb időszaknak július utolsó és augusztus első két hete számít, amikor mindkét irányban lehetnek sorok. A röszkei autópálya-határátkelőhelyen 24, a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen 20 sáv áll az utasforgalom rendelkezésére. Röszkén, ha az egyik irányban jelentősen nagyobb a forgalom, változtatni tudnak a ki- és belépő sávok arányán – jelezte.


A magyar utazóknak a százados azt tanácsolta, hogy ha tudják, utazásukat időzítsék hétköznapokra, és használják a kisebb határátkelőhelyeket. A Szerbia felé tartók választhatják a röszkei, az ásotthalmi vagy a tiszaszigeti közúti határátkelőhelyet, amelyek naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, használhatják a 24 órás nyitva tartással működő kiszombori vagy nagylaki közúti határátkelőhelyet.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, hogy az utasforgalomban leggyakrabban a megengedettnél több jövedéki termék behozatala jelent problémát. Az unión kívülről a 17. életévüket betöltők közúton 40 szál cigarettát, 4 liter bort, 16 liter sört és egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt vagy 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatnak – ismertette. Felhívta a figyelmet arra, hogy engedélyhez kötött a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala. Ilyenek az elefántcsontból, korallból készített ékszerek vagy a kígyóbőr táska.

A házi kedvencek – kutya, macska, vadászgörény – unión belüli szállításához állatútlevelet kell kiváltani, az állatnak pedig rendelkeznie kell az azonosításához szükséges csippel.
Szigorú szabályok vonatkoznak a húskészítmények, a tejtermékek behozatalára az Európai Unióba.

Az unión kívülre utazóknak pedig a 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelenteniük – tudatta Némedi-Varga Éva.

Forrás: MTI

Móra-Net TV 2019. 24. heti műsora június 11-től

Móra-Net TV 2019. 24. heti műsor

KEDDEN 18 órától!

Hírek
Hírháttér

Mesevilág / A vajas pánkó

Köztünk élnek / Válogatás Hegedűs Ferenc, mórahalmi költő verseiből (1. rész)

Ünnepeink, rendezvényeink / A Mórahalmi Fúvószenekar jótékonysági fuvolakoncertje

Hírek, Hírháttér (ismétlés)

SZERDÁN ismétlés 17 órától!

PÉNTEKEN 18 órától!

Hírek, Hírháttér (ismétlés)

Gyerek PEReC / A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola műsora

Klipper / Zenei aktualitások

SZOMBATON ismétlés 17 órától!

VASÁRNAP ismétlés 14 órától!

Hétről-hétre szépül, fejlődik Mórahalom – Beruházási körkép (VIDEO)

Mórahalom városa folyamatos megújulásokon megy keresztül. Nemrégiben számoltunk be az új tervekről a thermál falu megálmodása kapcsán, a testületi ülésen pedig beszámolt róla a polgármester, Nógrádi Zoltán, hogy jelenleg is több épület külső homlokzatfelújítása zajlik, köztük az iskolai sportcsarnok kap szigetelést és szép, új vakolatot majd júniusban.

A város akár csak egy év távlatából is igen más képet mutat. Tavaly áprilisban jártuk körbe tüzetesen a települést beruházásokat figyelve. Akkor még a Röszkei úton található Kolo Szerb Kulturális Központ is csupán csak kirajzolódni látszott a földből, illetve a Tóth János Szakképző Iskola új épületébe is még a betont öntötték. Azóta mindkét létesítménybe beköltözött az élet. A Kolo Központ március óta már várja rendezvényeivel az érdeklődőket. A hivatalos átadó pedig július 8-án lesz  szerb és magyar közéleti személyiségek jelenlétében.

A szakképző iskola első tanévét tapossa s az új épület 2018 decemberében került végleg a diákság és a tanári kar használatába. Azóta mindenki örömmel használja a legmodernebb eszközökkel felszerelt intézményt és természetesen várják a hiányszakmák – többek között pincér, szakács, cukrász szakma – iránt érdeklődő fiatalokat.

A munkásszálló szintén elkészült az elmúlt egy évben. Országosan is kiemelkedő kezdeményezésként a város hamarosan ide várja a munkavállalókat kellemes, komfortos környezetben. Mindezzel céljuk a szakképzett munkaerő bevonzása, mellyel az ipari park munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozásait segítik majd.

Az éppen átadás előtt álló, vagy nemrég megnyíló új épületek mellett több pontján folyik a városnak most is valamilyen felújítás, átalakítás. Nem beszélve azokról a tervekről, melyek még csak az íróasztalon léteznek. Mórahalom folyamatosan azon dolgozik, hogy kiszolgálja egyre gyarapodó lakosságát és turisztikai célból érkező több százezer vendégét.

Helyzetkép 2018 áprilisából:

A röszkei Páduai Szent Antal Plébánia pünkösdi programjai

06.08. Családi Nap

Programok 9-17 óráig:
• “Antal-kupa” futóverseny két korosztályban
• játékos programok bölcsiseknek
• cserkész-csapatjáték
• “népek játékai” (klasszikus népi játékok bemutatója)
• ugrálóvár
• arcfestés
• társasjáték-versenyek
• szabadulószoba a bibliai Tízcsapás alapján
• imaösvény – ‘önismereti’ út kicsiknek és nagyoknak Fekete Ágnes református lelkésszel
• LEGO-katedrális-építés
• toronylátogatás a felújított röszkei templomban
• macikiállítás
• könyvbemutató (Punk Mária: Bocsond Maci meséi)
• Moccantó-koncert (megzenésített gyerekversek Sejbén Győzővel)

06.09.  Pünkösdvasárnap és Pánröszkei Piknik

8.45-től néptáncbemutató a templom előtt (koreográfusok: Farkas Viola és Tímár Attila)

16 órától a néptáncosok és társastáncosok tanév végi bemutatóját láthatják, valamint  Kisfaludy Zsófia és Török Tamás musical-koncertjét. A rendezvény ingyenes

06.10 Pünkösdhétfő

9 órai kezdettel a szabadtéri szentmisét és a hagyományos virágszentelést tartanak a Kalmár keresztnél (Röszke II. kerület 129., Belső-Feketeszél, a régi népiskola mellett).

06.11. Filmklub

18 órától a plébánián megtekinthető a Páduai Szent Antal – Az ég harcosa című
angol-amerikai-olasz rajzfilm.