23 C
Mórahalom
2018.10.15.

Szent II. János Pál pápa ereklyéje kerül Ruzsára

Szent II. János Pál pápa ereklyéjét helyezik el Ruzsán. A ruzsai Urunk Színeváltozása Plébánia és Ruzsa Község Önkormányzata sok szeretettel hív és vár mindenkit október 21-én, vasárnap 16 órakor kezdődő ünnepi szentmisére, amelynek szónoka Excellenciás Dr. Veres András, győri püspök, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke lesz. A szentmisét a Tömörkény téren mutatják be, majd ezt követően gyertyás körmenettel kísérik az ereklyét, amelynek ünnepi elhelyezése a templomban történik. Már az ünnep is nagy jelentőségű, hiszen 40 évvel ezelőtt, 1978. október 22-én mutatta be II. János Pál pápa székfoglaló szentmiséjét. Ebből kifolyólag fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon belüli plébániák, akik rendelkeznek Szent II. János Pál pápa ereklyével, alakítsanak ki úgynevezett testvér-plébánia kapcsolatot.  Ennek a legmegfelelőbb időpontja október 21-e. Céljuk, hogy évente valahol, Szent II. János Pál pápa tiszteletére egy zarándoklatot hozzanak létre, melyen valamennyi testvér-települési plébánia részt venne, de mindig máshol. Ezért a szentmise közben kerül aláírásra több plébánia között a testvér-plébániai megállapodást.

 

Röszke egyre csak fejlődik: megújul a csapadékvíz-elvezető rendszer, a sportcsarnok és az orvosi rendelők is

Folyamatosak a fejlesztések, felújítások Röszkén: idén csatorna, jövőre játszótér épül a településen. A befejezéséhez közeledik a belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása Röszkén, ahol már tavaly elkészült az iskola napelemes rendszere, jelenleg a két orvosi rendelő hőszigetelése és fűtés-korszerűsítése zajlik.

Mindezt több pályázati forrásból tudják megvalósítani, ezek közül a legjelentősebb a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. A belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása a Felszabadulás utcát érinti. Ez több mint 100 millió forintos költségvetésű beruházás, amely ősszel elkészül.

A tornacsarnokban a sportkörrel együttműködve és tao-támogatásból a belső tereket tudták megújítani. Továbbá a tanyafejlesztési programban idén külterületi csomópontokban és buszmegállókban napelemes közvilágítási oszlopokat telepítettek tíz helyre.

Szüreti hagyományokkal ismerkedtek mórahalmi óvodások

Szüretelni voltak a Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda gyermekei. A Csupafül csoportban egész évben sok programot szerveznek a gyerekekkel, idén szülői segítséggel sikerült megszervezni a szőlő szüretet – mondta az inzétmény vezetője, Kosztyu Gyuláné. Az előkészületek a nagy nap előtt több napon át folytak a csoportszobában, egész héten erről szólt a gyerekek minden tevékenysége.  A projekt zárónapján elmentek szüretelni az egyik óvodás gyermek szüleihez. A gyerekek kis vödrökbe, saját kis ollójukkal szedték a szőlőt, majd a szüret után a darálás következett, amiben szintén aktívan részt vehettek. Ezt követően a segítségükkel kipréselt szőlőlevet, mustot jóízűen fogyasztották. Az óvodapedagógusok egyebhangzó véleménye szerint az iylen programok amellett, hogy élményekkel gazdagítják a kicsiket, a hagyományok ápolására is tanítják őket.

Mórahalom zölden gondolkodik – A város kiérdemelte az „Energiatudatos Önkormányzat 2018.” címet

Mórahalom kedvező adottságokkal rendelkezik a megújuló geotermikus és napenergia hasznosítása terén, mindezzel komoly kiadási költségcsökkentést érnek el a városban. A homokháti város a megújuló energiák magas fokú használata terén elért eredményeit most országosan is díjazták.

Mórahalom – termálvíz energiával működtetik a Szent Erzsébet Gyógyfürdőt a városban.
Fotó: Karnok Csaba

A település az elmúlt időszakban számos energetikai megújítást hajtott végre: az intézményeinek 90 százaléka hasznosít megújuló energiát. Ide sorolható a geotermikus kaszkádrendszer, a hőszivattyúk, a napelem parkok, a napkollektorok és a LED világítás használata, mely évi 14 441 GJ fosszilis energia-hordozó (földgáz) megtakarítást eredményez.

A geotermikus fűtésrendszer központja Mórahalmon.

A rendszer működése alatt évi 781 ezer m3 mennyiségű, nettó 64,6 millió Ft összegű földgáz megtakarítást könyvelhet el, ami 70-80 százalékos károsanyag-kibocsátás, összesen évente legalább 1800 t üvegházhatású gáz csökkenést eredményez. A városvezetés elkötelezett a komplex klímatudatos gondolkodásmód és a környezetbarát építési anyagok, technológiák előnyben részesítése mellett, melyek alappillérei az önkormányzati beruházásoknak.

Napelemek a városi piac épületének tetején.

Mindennek tükrében Mórahalom 2018-ban a Virtuális Erőmű Program Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjazott önkormányzata lett. A Virtuális Erőmű Program keretében a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. hozzájárulását adta, hogy Mórahalom Város Önkormányzata az Energiatudatos Önkormányzat 2018. tanúsító védjegyet használja, ezzel is népszerűsítve a klímatudatos gondolkodást.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja – Figyelemfelkeltő biciklizést szerveznek Mórahalmon

Hands joined in circle holding breast cancer struggle symbol

Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja. A kampány első napján, október 1-jén ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját, melynek alkalmából világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre. Mórahalmon október 13-án 12 órától szervez a Móra-Vitál Kft. figyelemfelkeltő biciklizést a mellrák elleni küzdelem jegyében.

Évente nagyságrendileg 33 ezer rosszindulatú daganat okozta haláleset történik hazánkban, rosszindulatú emlődaganat következtében évente pedig több mint 2000 nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.

Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, létrehozták Magyarországon a szervezett szűrések rendszerét. Ennek keretében lehetővé tették az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő céllakosság minél nagyobb számban történő bevonását a szervezett szűrővizsgálatokba. A szűrések hosszú távú célja a daganatos betegségek előfordulásának és a betegség okozta halálozások csökkentése.

A szervezett emlőszűrés célcsoportja a 45-65 év közötti nők, vizsgálatukat kétévente kell megismételni. A program indulása óta annak keretében eddig több mint 9000 rosszindulatú daganatot fedeztek fel.  Ennek jegyében  a Móra-Vitál Kistérségi Egészségügyi Központ dolgozói is arra buzdítják a nőket, hogy rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, hogy a minél több időt tölthessenek családjaik körében.

Csuhéból kreatívkodhatunk Zákányszéken

Október 13-án 10 órától lesz a Kreatív kézműves szakkör következő foglalkozása Zákányszéken, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt a művelődési ház munkatársai.

Ismét üstökben gőzölög majd a forraltbor Mórahalmon – Csapatok jelentkezését várja az Aranyszöm Rendezvényház

Már lehet jelentkezni csapatoknak a III. mórahalmi Forraltbor-főzőversenyre. Október 20-án 15 órától indul a főzés, melyhez a bort a szervezők biztosítják. A jelentkezéseket október 12-ig várják az Aranyszöm Rendezvényházban. Aki nem szeretne versenyezni, az is megkóstolhatja majd az elkészült főzeteket: az első 150 vendég a forraltborhoz ajándék bögrét kap. Emellet kézműves piacon is nézelődhetnek a kilátogatók, a IV. Homokháti Szakajtón a környék kreatív mesterei és termelői mutatják meg portékáikat Mórahalom új rendezvényterén.

 

A szegedi Vox Nova és a gyergyószentmiklósi Szent-Miklós kamaraegyüttes koncertezik Mórahalmon

KÓRUSKONCERT lesz AZ ARANYSZÖM RENDEZVÉNYHÁZBAN. A Szegedi Vox Nova Kórus meghívására október 12-én Szegedre érkezik Erdélyből a gyergyószentmiklósi Szent-Miklós kamaraegyüttes. Az Aranyszöm Rendezvényház színpadán október 13-án (szombaton) 18.00 órakor kórushangversenyre kerül sor a két kórus közreműködésével, melyen Balogh Irén és Kolcsár Árpád vezényletével világi és egyházi vegyeskari művek hangoznak el. A hangversenyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A belépés díjtalan. Október 14-én 10 órakor a mórahalmi katolikus templom miséjén teljesít szolgálatot a vendégkórus.

Móra-Net TV 2018. 41. heti műsora október 9-től

Móra-Net TV 2018. 41. heti műsor

KEDDEN 18 órától!

Hírek
Hírháttér

  • 20 éve működik Mórahalmon Tourinform Iroda
  • Praxisközösséget hozott létre Mórahalom, Ruzsa és Zákányszék
  • MB1-es játékos avatta fel az új kézilabda-pályát Ruzsán
  • Szépkorúakat köszöntöttek Zákányszéken

Útjelző / A torinói lepel története a középkori vélekedés szerint

Monitorpresszó / Megalakult az A-Praxisközösség Mórahalom, Zákányszék és Ruzsa összefogásában

Köztünk élnek / Vendég: Fődi Györgyné, Ásotthalom

Hírek, Hírháttér (ismétlés)

SZERDÁN ismétlés 17 órától!

PÉNTEKEN 18 órától!

Hírek, Hírháttér (ismétlés)

Sport / Mórahalom VSE – Contitech Apátfalva SC (Megye II. osztályú labdarúgó-mérkőzés)

SZOMBATON ismétlés 17 órától!

VASÁRNAP ismétlés 14 órától!

Praxisközösség alakult a Homokhátságon – Mórahalom, Zákányszék és Ruzsa fogott össze

Kibővítik a helyben elérhető egészségügyi szolgáltatások körét, és a túlterhelt háziorvosokat is mentesítik a feladataik egy része alól azok a praxisközösségek, amelyekből közel 60 hamarosan megkezdi munkáját az országban. Mórahalom, Ruzsa és Zákányszék is működtet mostantól közösen egy ilyet, amelynek megalakulásáról tegnap számoltak be.

Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően közel 60 praxisközösség jön létre Magyarországon, amelyekben egymáshoz közeli települések háziorvosai és egészségügyi szakemberei fognak össze és látják el együtt összevont területüket. Eddig 45 sikeres pályázatot bíráltak el, amelyekből 8 praxisközösség a dél-alföldi régióban nyílik. Ezek egyike az A praxisközösség, amely Mórahalom, Ruzsa és Zákányszék lakosságát látja majd el. Ennek megalakulásáról tegnap tartottak sajtónyilvános rendezvényt a mórahalmi Colosseum Hotelben.

Végvári Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ alapellátásért felelős szakmai vezetője elmondta: a praxisközösségek létrehozását az egyenlőtlen területi hozzáférés indokolta elsősorban: a kistelepüléseken élőknek többet kell utazniuk a különböző szintű egészségügyi ellátások igénybevételéhez. Emellett az országban immár közel 400 betöltetlen háziorvosi körzet van, amely rávilágít arra, hogy meg kell változtatni a működési modellt. A most induló praxisközösségek amellett, hogy kibővítik a helyben elérhető egészségügyi szolgáltatások körét, a túlterhelt háziorvosokat is mentesítik a feladataik egy része alól.

Mester Lajos, az A praxisközösség szakmai vezetője elmondta, Mórahalom, Zákányszék és

Ruzsa közel 12 ezres lakosságát 2 vegyes háziorvosi, 5 felnőtt háziorvosi és egy gyermekellátó háziorvosi praxis személyzete, illetve 2 gyógytornász, egy pszichológus-mentálhigiénés szakember és egy dietetikus látja el – utóbbi három szakterület újdonságként jelenik meg a helyben elérhető szolgáltatások között. A hagyományos, orvosi rendelési idő után pedig prevenciós rendeléseket vezetnek be, ahol egyénre szabott életmód-tanácsadással szolgálnak a praxisközösséghez tartozó lakosságnak. – A dohányzásról való leszokás támogatása, a testsúlykontroll és a szűrésekre való mozgósítás lesz a legfontosabb feladata ezeknek a rendeléseknek – tette hozzá.

Az ország praxisközösségeiben a pályázati időszak alatt, azaz 2020. szeptember végéig 120 ezer egészségfelmérést készítenek, amely alapján a betegeknek célzott ellátást is adnak, illetve megfelelő ellátóhelyre irányítják őket. A praxisközösségek a következő két évben modellprogramként működnek majd, több mint 500 ezer fős lakossági mintán. A tapasztalatok alapján készül el az a javaslat, amely akár a teljes alapellátási rendszer szerkezetét is érintheti majd.